Watermaatschappij Pidpa experimenteert met duurzame rioolbuizen in Puurs-Sint-Amands

Pidpa, dat water levert in een 40-tal gemeenten in de provincie Antwerpen, gaat experimenteren met duurzame rioolbuizen in Puurs-Sint-Amands. Voor de aanleg van riolering worden buizen uit zwavelbeton gebruikt. "Bij de productie van zwavelbuizen heb je tot 80 procent minder CO2-uitstoot, zegt Alain T'Syen van Pidpa.

Na waterzuiveraar Aquafin gaat nu ook drinkwatermaatschappij Pidpa aan de slag met duurzame rioolbuizen. Samen met de leverancier, De Bonte Group, wil Pidpa in een nieuwe verkaveling aan de Wilgenweg in Puurs-Sint-Amands de riolering aanleggen met buizen uit zwavelbeton.

Het water en cement om een klassieke rioolbuis te maken is vervangen door zwavel. Want dat biedt heel wat voordelen. "Bij de productie van zwavelbuizen is er 50 tot 80 procent minder CO2-uitstoot", vertelt  Alain T'Syen van Pidpa. "En belangrijk voor ons als waterbedrijf: er wordt geen water gebruikt. De buizen kunnen na gebruik ook opnieuw worden gerecycleerd."

Als de buizen goed stand houden, zal Pidpa bekijken of de zwavelbuizen meer zullen worden gebruikt. "Wij zijn nu gestart met die test in Puurs-Sint-Amands, waar we over ongeveer 110 meter die buizen gebruiken. Die gaan we nu heel nauwgezet opvolgen. We gaan regelmatig controles doen, onder andere camera-inspectie, om te kijken naar de bedrijfszekerheid van die buizen." 

Meest gelezen