België doet het niet goed: één op de vier kinderen en meer dan de helft van de volwassenen kampt met overgewicht

In ons land kampt bijna één op de vier kinderen met overgewicht, bij volwassenen piekt dat cijfer zelfs tot 60 procent. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat obesitas in heel Europa bestudeerd heeft. 

Zo’n 59 procent van de volwassenen in Europa lijdt aan overgewicht of obesitas, zegt de nieuwe studie van de WHO. Bij kinderen die leerplichtig zijn, is bijna één op de drie zwaarlijvig. Bovendien blijven de cijfers "escaleren", volgens het onderzoek.

"Alarmerende resultaten", zegt Hans Kluge, de regionale directeur voor WHO Europa over de cijfers. "Er is dringend actie nodig op lokaal, regionaal én nationaal vlak."

Er is dringend actie nodig op lokaal, regionaal én nationaal vlak

Hans Kluge van de WHO

Volgens dit European Regional Obesity-rapport van de WHO bestaat er een duidelijk verschil tussen volwassen mannen en de vrouwen. Zo zijn 63 procent van de Europese mannen obees ten opzichte van 54 procent van de vrouwen. Bij de schoolgaande kinderen is het verschil tussen jongens (29 procent) en meisjes (27 procent) kleiner.

In Israël, Malta en Turkije wonen de meeste mensen met overgewicht en obesitas in Europa. Het voorkomen van obesitas in Europa ligt trouwens hoger dan in enig ander deel van de wereld. Enkel in Noord- en Zuid-Amerika zijn de obesitascijfers nog hoger, volgens het rapport. 

Het Belgische gemiddelde voor volwassenen met overgewicht ligt op 59,5 procent. Het gemiddelde voor de mannen ligt met 67,6 procent hoger ten opzichte van het Europese gemiddelde. Dat van de vrouwen ligt met 51,4 procent daarentegen lager. Ook het gemiddelde van de kinderen ligt lager (25,5 procent).

Grotere kans op hart- en vaatziekten

Obesitas is gekoppeld aan een reeks andere ziektes. Zo lopen mensen met obesitas een groter risico op hart- en vaatziekten, diabetes, luchtwegaandoeningen, maar ook kanker.

"Elk jaar komen er in Europa ongeveer 200.000 nieuwe kankergevallen bij door obesitas", zo zegt Kremlin Wickramasinghe, van het WHO-bureau voor niet-overdraagbare aandoeningen. "Naar verwachting zal dit cijfer de komende jaren alleen maar stijgen".

Elk jaar komen er in Europa ongeveer 200.000 nieuwe kankergevallen bij door obesitas

Kremlin Wickramasinghe van de WHO

Bovendien is obesitas niet enkel een grote risicofactor voor kanker, maar leidt het ook tot een minder effectieve behandeling tegen de ziekte. "Als we kanker willen verslaan, moeten we obesitas aanpakken", reageert Kluge nog.  Daarnaast lopen zwaarlijvige mensen ook een groter risico op een ziekenhuisopname of zelfs sterfte bij een coronabesmetting.

Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, met naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat komt overeen met 13 procent van de totale sterfte.

Oorzaak stijgende obesitascijfers

De oorzaken van obesitas zijn complexer dan enkel een ongezond voedingspatroon en te weinig beweging, volgens het rapport. Zo stond er te lezen dat "omgevingsfactoren uniek voor het leven in de sterk gedigitaliseerde samenlevingen van Europa ook de oorzaken zijn van zwaarlijvigheid", net zoals de marketing van ongezonde voeding voor kinderen.

Ook de pandemie zou haar stempel hebben gedrukt op de stijgende obesitascijfers bij kinderen en adolescenten. Dit valt te verklaren door een gebrek aan lichaamsbeweging en veranderingen in het eetpatroon tijdens de lockdown.

Bovendien is geen enkel land binnen Europa goed op weg om de WHO-doelstelling te halen, waarbij men tegen 2025 de ziekte een halt wil toeroepen. Er is dus nog heel wat werk nodig om obesitas en overgewicht te tackelen. De WHO roept de autoriteiten daarom op om extra in te zetten tegen overgewicht en obesitas in hun gezondheidsbeleid.

Meest gelezen