Wijkdrugsteam politiezone Mechelen-Willebroek levert 88 arrestaties op in een jaar tijd: "Drugsoverlast in wijken terugdringen"

Sinds een jaar is er bij de politiezone Mechelen-Willebroek een wijkdrugsteam aan de slag. De politie wil de kleine dealers uit de wijken halen. Ze zorgen vaak voor overlast en een onveiligheidsgevoel. Er zijn 88 dealers gearresteerd en er werden verschillende soorten drugs in beslag genomen. Het team zal nog worden uitgebreid.

Het team werd opgezet om de kleine, lokale dealers aan te pakken. Die drugscriminaliteit heeft vaak een grote impact op wijken. De plaatselijke dealers hebben meestal veel klanten die kleine hoeveelheden drugs kopen en dat gaat gepaard met overlast wat ook zorgt voor een onveiligheidsgevoel. "Als mensen ons verdachte situaties melden, is het belangrijk dat we duidelijk maken dat we er gevolg aan geven. Het team is ook op de straat aanwezig en tracht zo snel mogelijk tussen te komen", vertelt korpschef Yves Bogaerts. 

Zerotolerancebeleid voor dealers

Het team heeft in een jaar tijd 1.335 pv's opgesteld.  Er werden 88 mensen gearresteerd. Daarvan is bijna twee derde voorgeleid bij de onderzoeksrechter. "We hebben geen grote hoeveelheden drugs in beslag genomen, maar het gaat zowel om cocaïne, cannabis, hasj, speed en xtc-pillen. De hoeveelheden tonen aan dat het effectief om dealers ging." Het gerecht nam ook 78 gsm's en 23 voertuigen in beslag. Daarnaast werd ook 100.165 euro cash aangetroffen en in beslag genomen. 

"Het parket speelt kort op de bal met een zerotolerancebeleid voor dealers die hier actief zijn. We gaan het team ook uitbreiden om de strijd tegen lokale dealers nog op te drijven. Het team van zes agenten wordt tegen de zomer uitgebreid met twee inspecteurs", zegt Bogaerts. 

Meest gelezen