Gemeente Knokke-Heist

Zoon vermoorde politieagent Zwindrama: "Mijn vader en zijn collega zijn in dienst van de bevolking gestorven"

Vandaag wordt in Knokke-Heist het Zwindrama herdacht. Op 3 mei 1971 werden twee politiemannen doodgeschoten bij een routinecontrole op het parkeerterrein van het Zwin Natuur Park. Rik De Bree, de zoon van één van de agenten, waardeert de jaarlijkse herdenking. "Politieagent is een risicovol beroep, nu nog meer dan toen."

Op maandag 3 mei 1971 even na middernacht kwamen agenten Willy De Bree en Paul Demare om het leven bij het Zwindrama. Een Nederlander schoot hen dood bij een identiteitscontrole op de parking van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Nog twee agenten raakten zwaargewond. Na enkele dagen kon de dader opgepakt worden in de Nederlandse kazerne waar hij in dienst was.

Rik De Bree was 15 toen zijn vader Willy vermoord werd. "Mijn zus was 17 en mijn broer 13. Ik herinner me nog dat er die nacht een tiental mensen aan onze deur stond. Pas de volgende morgen vroeg drong het helemaal tot me door dat onze papa gestorven was. Dat was toen dagen lang groot nieuws. Het was één van de eerste keren in België dat er zo'n drama met politieagenten gebeurd was", herinnert hij zich.

Sommige oudere mensen spreken me wel eens aan als Willy, naar mijn vader.

Rik De Bree, zoon van vermoorde politieman.

Het is intussen al 51 jaar geleden en veel mensen hebben nog nooit van het Zwindrama gehoord. Rik De Bree: "De oudere mensen hier in Knokke-Heist herinneren het zich wel nog. Soms word ik wel eens door één van hen als Willy aangesproken."

Vandaag is er een plechtigheid om het drama te herdenken in het Zwin Natuur Park zelf. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, burgemeester Piet De Groote van Knokke-Heist, burgemeester Joachim Coens van Damme en korpschef Steve Desmet van de lokale politie Damme/Knokke-Heist. Rik De Bree: "Die herdenking komt er niet op vraag van onze familie. Het is een initiatief van de gemeente en de politie. We appreciëren dat. Mijn vader en zijn collega zijn gestorven in dienst van de bevolking. De herdenking is ook belangrijk omdat het duidelijk maakt dat politieagent een risicovol beroep is. En het is de laatste jaren niet verbeterd want agenten worden niet altijd geapprecieerd voor hun werk."

Meest gelezen