Rob Engelaar Fotografie

Rook- en vuurverbod in natuurgebieden door aanhoudende droogte, drinkwaterbevoorrading komt niet in het gedrang

Ook de komende twee weken wordt er nauwelijks of geen neerslag verwacht. Door de aanhoudende droogte heeft het Agentschap Natuur & Bos code oranje ingesteld in de natuurgebieden in Antwerpen en Limburg. In Antwerpen heeft gouverneur Cathy Berx een algemeen rook- en vuurverbod afgekondigd in alle natuurgebieden. Voor de waterbevoorradingszekerheid is er code geel. Er is verhoogde waakzaamheid, maar voorlopig is een sproeiverbod niet aan de orde.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft in Antwerpen en Limburg code oranje voor brandgevaar afgekondigd. "Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden" meldt ANB.

Bezoekers van natuur- en heidegebieden en bossen moeten extra voorzichtig zijn. Ook de natuurbeheerders en brandweerkorpsen zijn extra waakzaam en de brandweer rukt meteen met meer mensen en middelen uit als er een natuurbrand uitbreekt.

Omdat er ook de komende dagen nog weinig neerslag wordt verwacht, zal volgens de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, het risico op natuurbranden alleen nog toenemen. Daarom stelt Berx met onmiddellijke ingang een rook- en vuurverbod in dat geldt in alle natuur- en heidegebieden en bossen en de eraan grenzende terreinen.

"Het is dit voorjaar erg droog in onze provincie, met daardoor helaas ook een verhoogd risico op natuurbranden", zegt Berx. "Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken."

In Limburg zijn vanaf vandaag de brandtorens bemand en in Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen heeft het ANB code geel ingesteld in natuurgebieden. Dat betekent dat iedereen extra waakzaam is voor brandgevaar.

Drinkwatervoorziening komt niet in het gedrang

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zal er deze zomer voldoende drinkwater zijn. In het Vlaams Parlement zei Demir dat er op dit ogenblik code geel geldt, dat betekent verhoogde waakzaamheid en er wordt opgeroepen om spaarzaam te zijn met drinkwater.

Het is pas wanneer code oranje wordt ingeschakeld, dat de Vlaamse droogtecommissie samenkomt om maatregelen te nemen tegen de dreigende waterschaarste. 

"De adviesgroep zegt dat de invoering van een sproeiverbod niet nodig is en de drinkwatermaatschappijen hebben me bevestigd dat de bevoorradingszekerheid komende zomer niet in het gedrang komt. Er zal dus water uit de kraan blijven komen. Er kunnen wel al lokale initiatieven genomen worden tegen de droogteproblematiek", aldus Demir.

"We zijn Vlaanderen aan het voorbereiden op de droogteproblematiek met de Blue Deal", zegt Zuhal Demir:

Videospeler inladen...

De kans bestaat dat er na een hele droge lente een recordwarme zomer aankomt

weerman Frank Deboosere

Het heeft de voorbije maand bijzonder weinig geregend en ook de komende twee weken wordt er nauwelijks of geen neerslag verwacht. "Misschien komt er hier en daar een buitje, kwestie van het stof een beetje te blussen. De droogte die al een tijdje gangbaar is die blijft nog zeker tien tot veertien dagen duren", zegt weerman Frank Deboosere.

In weertermen spreekt men van "blocking". "We merken dat in tegenstelling tot vroeger bepaalde weerpatronen nu veel langer blijven hangen gedurende verschillende weken aan een stuk. We zien nu al een tijdje dat het in Spanje en Italië dikwijls heel hard regent. Dat is regen die wij ook kunnen gebruiken, maar wij krijgen die niet. Wij zitten altijd met eenzelfde weerpatroon, droog en vrij zonnig."

Frank Deboosere waarschuwt dat het niet uitgesloten is dat we na een droge lente ook een warme zomer te verwerken zullen krijgen. "We hebben het voor twee en drie jaar al meegemaakt dat na een heel droge lente een recordwarme zomer volgt. De kans bestaat dat dat dit jaar ook het geval zal zijn."

Meest gelezen