Republikeins gouverneur Stitt.

Gouverneur Oklahoma ondertekent een van strengste abortuswetten in VS, terwijl duizenden protesteren in New York

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een wet ondertekend die verbiedt om abortus te plegen na zes weken. Het gaat om een van de strengste abortuswetgevingen in de VS en de wet gaat per direct in. Gisteren betoogden nog duizenden mensen in New York voor het recht op abortus.

"Ik vertegenwoordig alle vier miljoen inwoners van Oklahoma die op een overweldigende manier de foetus willen beschermen", tweet gouverneur Kevin Stitt met enige trots. "Ik wil dat Oklahoma de meest pro-life staat van het land wordt", voegt hij er aan toe.

De omstreden "fetal heartbeat"

Concreet maakt de wettekst abortussen in Oklahoma verboden als er een hartslag van het embryo - de fetal heartbeat - is waar te nemen. Op dat moment weten vele vrouwen overigens nog niet dat ze zwanger zijn. De wettekst staat wel uitzonderingen toe om medische redenen, maar niet als er sprake is van incest of verkrachting. Iedereen die "helpt of aanzet tot" abortus kan ook worden aangeklaagd door privépersonen.

De ondertekening komt er op een moment dat abortus opnieuw de Amerikaanse samenleving fel beroert. Begin deze week publiceerde de website Politico namelijk een ontwerpadvies waarmee het Hooggerechtshof het historische arrest "Roe versus Wade" (1973), dat het abortusrecht grondwettelijk garandeerde, federaal ongedaan wil maken. Opperrechter John Roberts erkende de authenticiteit van het document, maar benadrukte dat het niet om een definitief standpunt gaat.

Als het federale abortusrecht wordt afgeschaft, zou dat betekenen dat individuele staten zelf mogen beslissen over de abortuswetgeving. Een definitieve uitspraak wordt pas eind juni of begin juli verwacht. Er zijn Amerikaanse staten die nu al hun abortuswetgeving hebben aangepast, zoals Texas. Veel vrouwen trekken daardoor naar buurstaten voor een abortus.

Duizenden op straat in New York

Duizenden mensen zijn gisteren in New York de straat opgetrokken om hun ongenoegen over de intenties van het Amerikaanse Hooggerechtshof kenbaar te maken. 

We gaan niet terug naar de tijd dat we kapstokken gebruikten. Nooit meer

 

Letitia James, de procureur-generaal van New York

De grootschalige demonstratie kwam er op aansturen van de procureur-generaal van New York Letitia James. "We gaan ons niet terugtrekken, we gaan niet terug naar de tijd toen we nog kapstokken gebruikten. Nooit meer", verklaarde James. Ze stelt resoluut dat "het recht op zelfbeschikking over je lichaam een fundamenteel recht is".

Demonstranten droegen protestborden met slogans als "mijn lichaam, mijn keuze", "abortus is een mensenrecht" of "ik zou minder rechten hebben dan mijn moeder".

Bekijk hoe in verschillende Amerikaanse steden mensen protesteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen