Een compostvat in het centrum van Hasselt

Campagne "Afvalvrij mei" wil Limburgers organisch afval beter doen verwerken 

Naar jaarlijkse gewoonte focust Limburg.net in mei op afval beperken met de campagne "Afvalvrij mei". Dit jaar wil het de Limburger organisch afval op een goede manier doen verwerken. Door het tuin- en keukenafval thuis te composteren of te hergebruiken, maar ook door het op de juiste manier te sorteren. 

De afvalintercommunale Limburg.net wil dat alle gezinnen in Limburg en Diest zo weinig mogelijk organisch afval laten ophalen. "Veel mensen gooien hun tuin- en keukenafval nog in de grijze zak restafval, maar dat wordt allemaal verbrand, terwijl het organisch afval voor tal van andere zaken kan dienen", zegt Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net. "Wij willen met de campagne "Afvalvrij mei" allerlei alternatieven aanbieden die goed zijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de Limburger."

Sorteren is milieuvriendelijk, maar ook goedkoper

Een grijze zak kost 1,25 euro per zak, terwijl een de zak voor keukenafval maar 30 cent kost. "Die grijze zak moeten we verbranden, terwijl het voor de mensen dus goedkoper is om dat organisch afval uit het restafval te houden en in de gele zak met keukenafval te steken", gaat Wouters verder. "Bovendien halen we met het nieuwe ophaalsysteem Optimo  het keukenafval in de gele zak al apart op en dat wordt niet verbrand, maar wel verwerkt tot biogas." 

Alternatieven

Niet alleen het afval in de juiste zak steken is een betere manier om organisch afval te verwerken, er zijn ook tal van alternatieven die je thuis kan toepassen en die Limburg.net graag in de verf zet. "Een gemiddeld gezin gooit per week 1,7 kilogram keukenafval weg, op een jaar gaat dat over 88 kilogram. Veel van dat afval kan nog gebruikt worden om lekkere gerechtjes mee te maken. Onze peter van de actie, Erhan Demirci, heeft dat getest en deelt elke week receptjes."

Een compostvat in het centrum van Hasselt

Om met je eigen ogen te zien hoe makkelijk je afval kan composteren, staat er op het Leopoldplein in Hasselt een compostvat met organisch afval in. Mensen die er dagelijks passeren zullen opmerken dat het organisch afval verandert in compost. 

Veel mensen hebben ook een tuin waar ze hun organisch afval kunnen composteren zodat het een voedingsbron kan zijn in de eigen tuin. "Bij een tuin denk je aan composteren, maar ook kippen zijn de ideale verwerkers en ze geven nog gratis eitjes", lacht Wouters. "Op een week eet zo'n kip al snel 1 kilo afval op, dus op een jaar kan dat al tellen." 

Keukenafval als brandstof

Het keukenafval dat nu gesorteerd en verwerkt wordt bij Limburg.net, wordt in een biogascentrale in Kampenhout tot biogas omgezet dat gebruikt wordt voor de verwarming van de gebouwen, maar ook als brandstof voor bepaalde bussen. "Het uiteindelijke doel is om die biogas te gebruiken als brandstof voor onze ophaalwagens. Dat past perfect in ons circulaire verhaal en zo maken we van afval een nieuwe grondstof", sluit Wouters af. 

Meest gelezen