Boslab

Al drie gladde slangen gevonden in Hechtel-Eksel en dat is uitzonderlijk vroeg in het jaar

Er zijn de voorbije twee weken al drie gladde slangen gevonden in Het Pijnven in Hechtel-Eksel. En dat is erg vroeg in het jaar. Normaal laten de dieren zich pas in de zomer of nazomer zien. De gladde slang is een bedreigde soort, er worden in Limburg heel wat inspanningen geleverd om het dier te beschermen.

Het Pijnven is een van de gebieden waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de gladde slang. Om meer te leren over de soort liggen op enkele plaatsen reptielenplaten op de grond, in de buurt van maaiselhopen. Reptielenplaten warmen snel op door het zonlicht en anderzijds bieden ze een aangenaam en veilig onderkomen aan reptielen zoals de gladde slang. Sinds maart liggen er 25 reptielenplaten in het Pijnven en die worden geregeld gecontroleerd. Op 29 april werd het eerste slangetje ontdekt, sindsdien waren er nog twee vondsten.

Unieke tekening

 "De gladde slang is een bedreigde diersoort in Europa en dus worden er belangrijke inspanningen voor gedaan", vertelt boswachter Eddy Ulenaers. "Er zijn naast de plaatsing van de platen ook corridors of verbindingswegen gemaakt naar bepaalde gebieden waarvan we weten dat ze geschikt zijn voor de gladde slang. Het was dan ook heel fijn de eerste exemplaren te vinden. Die fotograferen wij dan, want ze hebben allemaal een unieke tekening waaraan ze herkend kunnen worden", klinkt het.

Ook op de Teut in Zonhoven en op enkele militaire domeinen wordt er gezocht naar de gladde slangen. 

Meest gelezen