Videospeler inladen...

BEKIJK – Hoe kijkt Vlaming naar oorlog in Oekraïne? Ivan De Vadder trekt eerste conclusies uit De Stemming

De stijgende energieprijzen zijn onze grootste zorg, we vrezen een nucleaire escalatie en toch steunen we de Europese boycot van Russisch olie en gas. Dat blijkt uit de eerste resultaten van "De Stemming", een bevraging bij meer dan 2.000 Vlamingen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. VRT NWS-journalist  Ivan De Vadder baant zich in bovenstaande video een weg door het bos van cijfers en tabellen, en trekt de belangrijkste conclusies.  

"De Stemming" is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, online uitgevoerd bij 2.064 Vlamingen door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen 14 en 31 maart, toen de Russische invasie in Oekraïne nog volop in een eerste fase zat. Vandaag presenteren we de resultaten van het eerste luik van het onderzoek, over de impact van de oorlog. De komende dagen zoomen we in op drie andere thema’s: de kiesintenties van de Vlaming (vrijdagavond 6/5), klimaat (maandag 9/5) en migratie (dinsdag 10/5).

Voor wie zich in de resultaten wil verdiepen: achter deze link vindt u het volledige rapport van het eerste deel van ”De Stemming”.

Meest gelezen