© Clément Philippe - creative.belgaimage.be

Pakketreis geboekt deze zomer? Verwacht een forse brandstoftoeslag

Wie voor deze zomer een pakketreis heeft zal waarschijnlijk een forse brandstoftoeslag moeten betalen.  Heel wat touroperators hanteren bij pakketreizen een variabele prijs die afhankelijk van de brandstofprijs nog kan stijgen of dalen. Dit jaar zorgt dat uitzonderlijk voor serieuze prijsstijgingen.

Klanten die een pakketreis (hotel en vlucht ineen) bij reisorganisator TUI boeken, krijgen een paar maanden na hun boeking de factuur toegestuurd. Die factuur is afhankelijk van de brandstofprijs. Als de prijs van kerosine daalt, krijgt de klant een korting. Stijgt de prijs van kerosine, dan moet de klant bijbetalen.

"De wet op pakketreizen laat dit toe", zegt Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus. "Als klant heb je geen andere keuze dan die extra toeslag te betalen."

De energieprijzen zijn immens gestegen, dat is hetzelfde voor kerosine. Daardoor is er dit jaar een veel hogere brandstoftoeslag

Piet Demeyere - woordvoerder TUI

"Alleen is het dit jaar natuurlijk veel extremer", geeft Demeyere toe. "De energieprijzen zijn immens gestegen, dat is hetzelfde voor kerosine. Daardoor is er dit jaar een veel hogere brandstoftoeslag op de saldofactuur voor de reizen vanaf juni."

Een reis naar het Spaanse vasteland kan deze zomer zo al snel 70 euro meer kosten, voor een reis naar Griekenland betaal je rond de 90 euro per persoon bij. "Hoe verder men reist, hoe meer het oploopt. Dat is logisch want er is meer brandstof nodig", aldus Demeyere. Voor pakketreizen naar de Caraïben loopt de brandstoftoeslag zelfs op tot meer dan 300 euro.

Courante praktijk, maar niet bij iedereen

TUI is niet de enige touroperator die een brandstoftoeslag doorrekent. Ook in contracten van Corendon staat de mogelijkheid dat er een brandstoftoeslag komt, Corendon bevestigt aan onze redactie dat ze geen plannen hebben in die richting voor komende zomer. Concurrent Sunweb laat weten dat hun pakketreizen altijd een vaste prijs hebben en dat er na het boeken dus nooit een extra toeslag wordt doorgerekend.

Wie enkel een vlucht boekt betaalt geen toeslag. "Zij betalen meteen de volledige som van het ticket en daarmee is het contract afgesloten", vertelt Demeyere.

Uitzonderingen

Er is ook een belangrijke uitzondering: "Als de toeslag meer dan 8 procent van de prijs is, mag je kosteloos annuleren", vertelt Koen Van den Bosch. "De vraag is natuurlijk of het verstandig is om dat te doen. De brandstofprijzen zijn nu eenmaal duurder geworden, en het valt te betwijfelen of je ergens anders een goedkopere reis vindt."

De woordvoerder van TUI wijst op het "Fuel Protection Program" dat klanten bij TUI kunnen reserveren wanneer ze een pakketreis boeken. "In dat geval wordt de prijs bevroren. Op je saldofactuur staat dan sowieso dezelfde prijs als bij je boeking." Maar dat geldt wel in twee richtingen. "Als de brandstofprijs dan zakt, heb je geen recht op een korting."

Klanten kunnen daarnaast ook kiezen voor een omruilgarantie. "Dat is één van de vroegboekvoordelen die wij hebben. Klanten die door de brandstoftoeslag budgettair de reis moeilijk kunnen dragen, krijgen eenmalig de mogelijkheid een andere reis te reserveren die qua prijs beter aansluit bij hun mogelijkheden", geeft Demeyere mee.

Ook met klanten die geen omruilgarantie hebben zal TUI op zoek gaan naar een oplossing als de brandstoftoeslag te hoog zou uitvallen.

Meest gelezen