archieffoto

Limburgse brandweer rukte meer dan 47.000 keer uit in 2021

Vorig jaar zijn de Limburgse brandweerkorpsen 47.000 keer moeten uitrukken. Daarvan waren onder meer 2.459 oproepen voor een brand en de ziekenwagens van de brandweer zijn 28.400 keer uitgereden, dat is bijna 4.000 keer meer dan in 2020. 

Op deze Internationale Dag van de Brandweer maken de Limburgse brandweerdiensten de cijfers van afgelopen jaar bekend. Opvallend is dat de ziekenwagens van de brandweer 4.000 keer meer zijn uitgereden dan in 2020. De logische verklaring daarvoor is dat er in 2020 minder verkeer op de weg was door de coronacrisis en de lockdown die daarmee gepaard ging. 

Voor brandinterventies moesten brandweerkorpsen 2.459 keer uitrukken. 524 keer ging het om een gebouwbrand, waarvan een groot deel woningbranden met mogelijk dodelijke slachtoffers. De brandweer wil daarom hameren op het belang van preventie. "Installeer rookmelders en doe 's nachts alle binnendeuren dicht, zo kan je veel ellende voorkomen bij brand", luidt het bij de zonecommandanten. 

Storm en wateroverlast

2021 kende een hele natte lente en zomer, waardoor er 2.000 meer oproepen voor storm en wateroverlast binnenkwamen bij de Limburgse brandweer. "Vooral tijdens de piekmomenten in juni en juli was het erg druk." Die natte periode zorgde er wel voor dat er veel minder wespenverdelgingen moesten gebeuren. Andere technische interventies, bijvoorbeeld mensen die vastzitten in een lift of dieren in nood, komen dan weer wel steeds vaker voor. 

Nieuwe medewerkers altijd welkom

Om al die interventies af te handelen, kan de Limburgse brandweer rekenen op 267 beroepskrachten, 1.114 vrijwilligers en 66 administratieve medewerkers. De brandweer is wel voortdurend op zoek naar nieuwe gemotiveerde kandidaten en daarom lanceerden ze vandaag een opvallende postercampagne "This Force is with you". Verschillende brandweerlui staan erop afgebeeld als personages uit de Star Wars films, want het is vandaag ook de dag van die science-fiction film. 

Meest gelezen