Burgemeester van Lanaken wil zelf kunnen optreden tegen inwoners die dieren verwaarlozen

Marino Keulen, de burgemeester van Lanaken (Open VLD) wil dat lokale besturen zelf streng kunnen optreden tegen mensen die dieren verwaarlozen. Begin dit jaar werden bij een koppel uit Lanaken meer dan 100 verwaarloosde honden in beslag genomen. Maar enkele weken later kregen ze 5 honden terug. Keulen vindt dat onaanvaardbaar. 

Mensen die hun dieren verwaarlozen, hervallen volgens Marino Keulen gemakkelijk. Dat was enkele maanden geleden ook al het geval bij een koppel uit Lanaken. "In februari hebben we daar 101 verwaarloosde honden in beslag genomen, maar enkele maanden eerder werden daar ook al eens 40 dieren weggehaald. Dat zijn mensen die kampen met een verzamelwoede en dat leidt tot ongekend dierenleed."

Soms is de weg naar de hel geplaveid met goede voornemens

Marino Keulen, burgemeester en Vlaams parlementslid voor Open VLD

Het koppel uit Lanaken nam zieke honden van broodfokkers in huis. Maar de situatie liep uit de hand. Dat het koppel enkele weken na de inbeslagname 5 eigen honden terugkreeg, vindt Keulen onbegrijpelijk. 

Maar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt dat er rekening moet gehouden worden met de rechten van eigenaars en dat het aan de rechter is om te oordelen over een eventueel verbod op het houden van dieren. 

"Als we telkens op een vonnis moeten wachten, en dat kan soms lang duren, dan gaan we nog heel veel dierenleed moeten verdragen", reageert Keulen. "Want je kan er gif op innemen, vanaf het ogenblik dat de aandacht verslapt, zullen die mensen hervallen. Soms is de weg naar de hel geplaveid met goede voornemens."

Meest gelezen