Instant Streetview-beeld van toen er nog een winkel in het pand was

Gent verdeeld over nachtclub in Veldstraat: "Leuk dat er leven komt in de winkelstraat, bang voor overlast"

In Gent wordt verdeeld gereageerd op het nieuws dat de voormalige Fnac-winkel in de Veldstraat vanaf de zomer een tijdelijke nachtclub wordt. Er is enthousiasme én bezorgheid bij handelaars en shoppers. "Zal het hier al proper zijn als de winkels open gaan?", klinkt het.

Het nieuws over de komst van een pop-up nachtclub in de gekende winkelstraat Veldstraat zorgt voor positieve en negatieve reacties op sociale media en bij de handelaars in de straat. "Een beetje gek in een winkelstraat, maar wel leuk", zegt een vrouw die in een winkel werkt in de straat. Een uitbater van een andere zaak is kritischer: "Dronken mensen die je 's morgens lastigvallen: dat gaat wel iets zijn, denk ik."

Ik vind het wel oké, maar ik hoop dat er geen afval achterblijft
Winkelierster van een zaak in de Veldstraat

En die eventuele overlast is iets waar een andere handelaar ook aan denkt: "Ik ben zelf nog jong en ik vind het wel oké. Maar ik hoop dat er geen afval achterblijft. Dat zou jammer zijn." Een andere winkelierster hoopt dat de komst van de nachtclub meer volk zal aantrekken in het stille centrum 's avonds: "Want sinds corona is het hier heel kalm."

Niet alleen in de Veldstraat zelf zijn de meningen verdeeld. Ook op sociale media stromen de positieve en negatieve reacties binnen. Somige mensen vrezen lawaaihinder en andere overlast. Anderen vinden de reacties dan weer overdreven. 

Edmond Cocquyt senior, bezit verschillende winkelpanden in de Veldstraat en is er ook deken. Hij vreest toch ook problemen als de nachtclub er is. "Clubbezoekers kunnen in de zijstraatjes gaan urineren en ook vuil achterlaten. Zal er een kuisploeg zijn die dat zal opruimen? De straat moet proper liggen op het moment dat de winkels open gaan."

Overlast voor bewoners

Het feit dat de toekomstige uitbaters van de nachtclub zeggen dat er geen geluidsoverlast zal zijn, omdat er geen mensen meer wonen, klopt helemaal niet, zegt hij: "Dat is net een stuk van de straat waar er wél veel mensen wonen. Aan de overkant van het pand zijn er appartementen die bewoond zijn."

Winkels krijgen ook leveringen buiten de openingsuren. "Vaak zijn er 's nachts leveringen omdat het makkelijker is om te rijden en omdat er dan geen shoppers zijn. Het valt af te wachten wat er zal gebeuren. Ik kan me niet voorstellen wat voor club het is en welk cliënteel er zal zijn. 

Het is de bedoeling dat de deuren van de nachtclub open gaan tijdens de zomermaanden. De club zou al zeker open blijven tot november en mogelijk zelfs tot het einde van dit jaar.

Meest gelezen