Science Photo Library

Derde geval van acute hepatitis bij kinderen in België ontdekt

Opnieuw is een kind in ons land ziek geworden door een nieuwe acute vorm van hepatitis. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal zijn er al drie gevallen opgedoken. Twee andere kinderen zouden mogelijk eind vorig jaar een besmetting hebben opgelopen, maar dat is niet zeker want verder labo-onderzoek is nu niet meer mogelijk. De oorzaak van de leverontsteking blijft voorlopig onbekend.

De voorbije weken en maanden zijn in verschillende landen kinderen ziek geworden door een nieuwe vorm van hepatitis of leverontsteking. Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zouden minstens 300 gevallen ontdekt zijn in 20 landen, het grootste deel in het Verenigd Koninkrijk.

Ook in ons land dook eind april een eerste geval van de acute vorm van hepatitis op. Vandaag maakt Sciensano bekend dat het aantal opgelopen is tot drie. Twee van de drie kinderen werden in het ziekenhuis opgenomen, één kind is ondertussen opnieuw thuis. Niemand moest een levertransplantatie ondergaan. 

Wat is hepatitis?

Hepatitis betekent leverontsteking. De lever staat onder meer in voor de verwerking van voedingsstoffen, de afbraak van toxische stoffen, en de ondersteuning van de immuniteit. Hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende vormen van hepatitis, genoemd naar de virusvariant die de vorm veroorzaakt (A, B, C, D en E).

Veel mensen zijn drager van een hepatitis-virus zonder dat ze het weten. Het kan soms lang duren voor iemand klachten ontwikkelt. Een besmetting is acuut als die minder dan 6 maanden duurt. Houdt een besmetting langer aan, dan is er sprake van chronische hepatitis. Hepatitis geneest in veel gevallen vanzelf, soms is een behandeling met antivirale middelen nodig.

De drie kinderen werden in de periode van februari tot april ziek, maar mogelijk ging de nieuwe vorm al eind vorig jaar rond in ons land. Sciensano heeft ook een aantal oudere gevallen sinds 1 oktober 2021 onderzocht. Daarbij werden nog 2 mogelijke gevallen gevonden, maar er kan geen uitsluitsel gegeven worden omdat verder labo-onderzoek niet meer mogelijk is. Alle kinderen zijn tussen 1 maand en 10 jaar oud.

Oorzaak blijft onbekend

Ook de oorzaak van de nieuwe vorm van hepatitis is nog niet achterhaald. Sciensano meldt dat nog niet geweten is of er een gemeenschappelijke oorzaak is, en of de aandoening al dan niet veroorzaakt wordt door een virus. Eerder werd daarvoor al in de richting van een adenovirus gekeken, dat is een virus dat een luchtweginfectie veroorzaakt. 

"We zitten in de fase waarin we nog veel vragen moeten beantwoorden", legt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht uit. "Is deze vorm echt nieuw en komt hij frequenter voor dan vroeger. We hebben een oproep naar meldingen gedaan, het is logisch dat we dan meer gevallen vinden. We moeten onderzoeken of dat een reële stijging is."

We zitten in de fase waarin we nog veel vragen moeten beantwoorden

Viroloog Steven Van Gucht

"Ook de link met het adenovirus moet verder uitgeklaard worden", voegt Van Gucht toe. "Bij twee van de drie gevallen in ons land werd adenovirus gevonden, het derde geval werd nog niet getest. Maar dit wil niet noodzakelijk iets zeggen. Adenovirussen komen vaak voor en blijven een hele tijd aanwezig in de stoelgang. Het is een valabele piste die we verder moeten onderzoeken."

Sciensano verwacht nog nieuwe meldingen, al ziet het er voorlopig naar uit dat de aandoening in België eerder zeldzaam is. Behalve het voldoende wassen van je handen, zijn er geen specifieke voorzorgen nodig.

Meest gelezen