(c) dpa-Zentralbild

Dokters van de Wereld betwist vaccinmonopolie van Pfizer en BioNtech

De organisatie Dokters van de Wereld stapt naar het Europees Octrooibureau om patenten van Pfizer-BioNTech tegen te houden. Het farmabedrijf wil patenten op nieuwe coronavaccins tegen varianten, maar dan zou niemand anders die vaccins kunnen produceren. En dat zou volgens Dokters van de Wereld een probleem zijn voor arme landen.

Dokters van de Wereld heeft de geldigheid van twee patenten van farmamultinationals Pfizer en BioNtech in twijfel getrokken bij het Europees Octrooibureau. Dat is het bureau dat voor alle mogelijke uitvindingen patenten uitdeelt in Europa. "Het onterecht toekennen van brevetten moet voorkomen worden", klinkt het bij de organisatie.

Dokters van de Wereld liet dus patentaanvragen onderzoeken, maar bij twee van deze geclaimde octrooien blijkt nu dat er sprake is van een duidelijk gebrek aan uitvinding, een cruciaal criterium voor patenteerbaarheid. "BioNtech heeft de kennis van de huidige stand van de techniek op het gebied van mRNA-vaccins eenvoudigweg toegepast op een nieuw virus, namelijk het coronavirus", zo zegt de ngo.

Monopolie belemmert wereldwijde vaccinatie

Dokters van de Wereld trekt het patent in vraag omdat de organisatie wil dat vaccins wereldwijd geproduceerd kunnen worden. "Als het bedrijf een patent heeft, heeft het ook een monopolie voor twintig jaar -en soms zelfs meer- op de productie", legt Xavier de Béthune van Dokters van de Wereld uit. "Verschillende landen waren klaar om vaccins te produceren of konden de capaciteit creëeren om dat te doen, zoals India, Zuid-Afrika, Senegal of Brazilië. Maar het mocht niet omdat er een patentaanvraag was en het bedrijf een monopolie had", aldus de Béthune. 

De patentenkwestie leidt niet enkel tot een gapende vaccinkloof in de wereld, maar weegt ook enorm zwaar door op de nationale begrotingen van landen die het onderzoek en de ontwikkeling steunden, zoals België. Ondertussen hebben Pfizer en BioNtech een monopoliepositie op de markt veroverd en boeken ze grote winstmarges. "Een onevenwichtige en onrechtvaardige situatie", zo zegt Dokters van de Wereld.

"Op het eerste zicht lijkt twintig euro per vaccindosis een aanvaardbare prijs. Tot je kijkt naar de gigantische overheidsinvesteringen in het onderzoek - die wij als burger hebben meegefinancierd - en inziet dat de productiekost per dosis slechts 1 à 1,25 euro bedraagt", legt de Béthune uit. "Het 'whatever it takes'-beleid van de regeringen ten opzichte van farmamultinationals is uitgemond in een kolossale kost voor de samenleving", hekelt De Béthune.

Meest gelezen