Radio 2

< edtech/station > moet Vlaamse educatieve technologieën op wereldkaart zetten

In Kortrijk werd het startschot gegeven van <edtech/station>. Onderzoekers, scholen en bedrijven kunnen er experimenteren en samenwerken aan nieuwe educatieve technologieën voor het onderwijs en opleiding in bedrijven. Gevestigde waarden in de EdTech-sector zoals Barco, Signpost en de Cronos Group stellen hun netwerk ter beschikking om de Vlaamse EdTech als exportproduct te promoten en stimuleren. 

Thomas Van Cauwenberghe is de coördinator van <edtech/station>. In Vlaanderen zijn er al heel wat bedrijven en startups die werken rond nieuwe technieken voor onderwijs en het bedrijfsleven om mensen op te leiden of te trainen. “Vroeger gebeurde dat altijd zeer klassiek door iemand die vooraan een klaslokaal stond en uitleg gaf aan het publiek, maar de laatste jaren wordt meer en meer gebruik gemaakt van TEAMS, virtual reality (VR), digitale borden en gelijkaardige innovaties. Vlaanderen telt zo’n 70 bedrijven of bedrijfjes die werken rond EdTech, maar iedereen zat tot nu toe op zijn eilandje. Met <edtech/station> zetten we de neuzen in dezelfde richting hier in Kortrijk.”

Centraliseren in Kortrijk

Het is geen toeval dat Kortrijk als uitvalsbasis wordt gekozen voor het nieuwe project. “Kulak is al lang bezig met ‘smart education’ en innovatieve educatieve technieken, de Howest draagt qua VR en Artificiële Intelligentie (AI) ook haar steentje bij en een aantal Zuid-West-Vlaamse bedrijven die hun sporen al verdienden in de sector, zoals Barco, Televic en Signpost, kennen hun roots ook in Zuid-West-Vlaanderen”, zegt Thomas Van Cauwenberghe. <edtech/station> krijgt onderdak in Hangar K, een krachtige cocreatiehub waar nu al zo’n 190 ondernemers actief zijn. “Die focus is belangrijk, want de EdTech-sector is een snel groeiende sector. Mondiaal is de omzet sinds 2014 gestegen tot 20 miljard euro. Met dit initiatief willen we een deel van de koek meepikken in die internationale groei”, zegt Arne Vandendriessche van Signpost. 

<edtech/station> wordt gedragen door bedrijven en onderwijsinstellingen met ervaring in educatieve technieken
Radio 2

Vuurtje blussen met VR-bril

Concreet komt er een demo- en exporuimte in Hangar K, zullen workshops en studiedagen georganiseerd worden en kunnen beginnende bedrijven in de Vlaamse EdTech-sector terecht in <edtech/station> voor advies en begeleiding. Hilde Crevtis mocht als eerste een demo uittesten die duidelijk maakt waar EdTech rond draait. Gewapend met een VR-bril leerde ze hoe een brandje moet worden geblust. “Een demo die nu al gebruikt wordt bij de brandweer”, zegt Thomas Van Cauwenberghe. De minister reageerde enthousiast. “Ik wist niet dat een brandje blussen zo gemakkelijk was”, zei ze achteraf. 

Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits leert een brandje blussen met een VR-bril
Radio 2

Meest gelezen