Avro Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force werpt voedselpakketten uit

Britse bommenwerper passeert vandaag tijdens herdenkingsvlucht ook Gierle en Hechtel-Eksel

Vanmiddag zal een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog laag boven België vliegen. Het toestel maakt een herdenkingsvlucht van Engeland naar Nederland en passeert onder meer in Gierle (Lille) in Antwerpen en in Hechtel-Eksel in Limburg. Het toestel vliegt ook over plekken waar ooit vliegtuigen van de Engelse luchtmacht (RAF) zijn neergehaald. 

De gemeente Lille nodigt iedereen vandaag uit om rond 13 uur naar de molen "In stormen sterk" te komen, want daar zal een Lancaster-bommenwerper laag overvliegen. Dat gebeurt tijdens een vlucht van Engeland naar Nederland om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 

Oliver Dom

"Het is een heel speciale bommenwerper die vooral tijdens de Slag om Engeland werd gebruikt in de zomer en de herfst van 1940", zegt Luc Van de Weerd van Toerisme Lille. "De Duitsers wilden na Europa ook Engeland veroveren, maar de Royal Air Force, de RAF, heeft dat kunnen tegenhouden. De Lancaster-bommenwerper heeft daar een grote rol bij gespeeld."

Beluister hier het gesprek met Luc Van de Weerd

De vlucht vandaag is vrij uniek. "De bommenwerper gaat - voor zover ik weet - dit jaar maar één keer het Kanaal over, om een vlucht te doen over 18 plaatsen in België en in Nederland, waar toestellen van de RAF zijn neergehaald. Het toestel zal drie toertjes maken boven het centrum van Gierle en dan vliegt het weer verder."

Het is de laatste keer ooit dat we zo'n vliegtuig kunnen zien, want deze gaat naar een museum, dus het is een unieke kans.

Toeschouwer Raf Francis

Toeschouwers

Voor de Lancaster over Gierle vloog, passeerde het vliegtuig ook over Hechtel-Eksel. Op het terrein van vliegclub Sanicole stonden spotters met indrukwekkende telelenzen klaar, om een glimp van de oldtimer op te vangen. "Het is de laatste keer ooit dat we dit vliegtuig kunnen zien, want het gaat naar een museum", weet toeschouwer Raf Francis. "Dus het is een unieke kans. Er zit een grote geschiedenis achter en dat is toch niet onbelangrijk, het verleden."

Het is al lang een droom van de organisatie van de Sanicole Airshow om dit bijzonder historische vliegtuig naar Hechtel te halen. Voor de jaarlijkse vliegshow was dat tot nog niet gelukt, maar vandaag dus wel. “In de periode van onze vliegshow in september zijn er altijd veel herdenkingsvluchten in Engeland, en dan kan het vliegtuig niet overkomen.”, zegt Geoffrey Buekenberghs. “Nu is het eindelijk zover.”

Meest gelezen