Videospeler inladen...

Premier De Croo over nieuwe Europese sancties tegen Rusland: "Willen vooral eigen bevolking niet straffen"

De Europese Commissie lanceert vandaag het zesde Europese sanctiepakket tegen Rusland, dat onder meer een embargo op Russische olie omvat. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt geen problemen te hebben met de sancties, als er voldoende duidelijkheid is over compensaties voor Europese burgers en bedrijven.

Na wekenlange onderhandelingen is de Europese Commissie het eens over een zesde pakket van sancties tegen Rusland over de oorlog in Oekraïne. Als het van de Commissie afhangt, zullen Europese bedrijven niet langer olie uit Rusland mogen importeren.

Ook zou de grootste Russische bank, Sberbank, van het internationale betalingssysteem Swift uitgesloten worden, naast 2 andere banken. Drie grote Russische staatszenders worden in Europa uit de lucht gehaald. En er zouden sancties komen voor een lijst mensen die gelinkt zijn aan de vermoede oorlogsmisdaden in Boetsja.

Compensatie

Vooraleer het nieuwe pakket in werking treedt, moet het wel nog de zegen krijgen van de 27 lidstaten. Dus ook van ons land. Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelt in "De ochtend" op Radio 1 het principieel eens te zijn met de sancties, maar zegt dat er goed moet worden afgewogen hoe je die sancties doorvoert.

Wij zullen met aandrang vragen aan de Europese Commissie om met een reeks maatregelen te komen die de impact op burgers en bedrijven zo klein mogelijk houdt

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"We moeten alles doen om die oorlog te stoppen, maar we moeten als Europese landen ook meer doen om onze burgers en bedrijven te beschermen. Je moet ook vermijden dat je in een situatie komt dat bepaalde landen meer geraakt worden dan andere. Of dat de prijzen plots zeer sterk stijgen. Daarom zullen wij met aandrang vragen aan de Europese Commissie om met een reeks maatregelen te komen die de impact op burgers en bedrijven zo klein mogelijk houdt."

Beluister hier het hele gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Hij benadrukt dat niet de sancties, maar wel de oorlog het probleem zijn. "Je moet de juiste diagnose stellen. De oorlog doet ons pijn. Wij voeren die sancties door om die oorlog te stoppen. Onze regeringen hebben maatregelen genomen om onze burgers zo goed mogelijk te beschermen. Maar eigenlijk moet je aan de bron werken."

BEKIJK - " Ik denk dat het een zeer effectieve maatregel is om de oorlogskas van Poetin te raken", zegt premier De Croo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Samen olie aankopen

Zo vindt hij dat Europa bijvoorbeeld gemeenschappelijke Europese olieaankopen moet kunnen doen. "Zo kan je vermijden dat landen tegen elkaar uitgespeeld worden. Je moet maatregelen nemen om prijsstijgingen tegen te gaan, in plaats van overheden te dwingen om achteraf maatregelen te nemen tegen prijsstijgingen die al hebben plaatsgevonden." 

Het Russische olieverbod zou in de komende 8 maanden geleidelijk worden ingevoerd, om alle landen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden. Komt het olie-embargo er dan wel snel genoeg om effect te hebben op Moskou? 

"Onderschat de omvang en diepte van deze maatregelen niet", benadrukt De Croo. "Maar het laatste dat wij willen, is onze eigen bevolking straffen voor een oorlog die we zelf niet wilden. We koppelen ons los van de Russische energievoorziening, maar dat gaat maar stap voor stap."

Meest gelezen