Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse centrale bank verhoogt belangrijkste rentetarief fors met 0,5 procent om inflatie tegen te gaan 

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft voor de tweede keer dit jaar het belangrijkste rentetarief hoger gezet. Het rentetarief wordt verhoogd met een half procentpunt naar 0,75 tot 1 procent. Het is de tweede renteverhoging sinds eind 2018 en mogelijk volgen er nog verschillende dit jaar. De verhoging van het rentetarief moet een rem zetten op de stijgende inflatie.

Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief stond sinds maart 2020 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Midden maart werd het tarief verhoogd naar 0,25 tot 0,50 procent. Vandaag kondigde de Federal Reserve een nieuwe forse verhoging aan van half procentpunt naar 0,75 tot 1 procent. 

"Het is een opvallend forse verhoging van het rentetarief, omdat de Federal Reserve doorgaans stapsgewijs verhoogt of verlaagt met een kwart procentpunt. Het is al van het jaar 2000 geleden dat ze de rente zo fors optrekt", legt economiejournalist Steven Rombaut uit.

De verhoging is een poging om de inflatie in de VS wat af te koelen. Die steeg in maart in de Verenigde Staten tot 8,5 procent, het hoogste niveau in veertig jaar.

Hogere rentes kunnen de consumptie wat afremmen en zo de druk op de prijzen doen afnemen. De andere kant van de medaille is dat dat weegt op de economische groei. Het is dus zaak een goede balans te vinden.

"De inflatie in de Verenigde Staten is veel groter dan in Europa. De prijzen stijgen waanzinnig snel in de VS", legt Michaël Van Droogenbroeck uit in "Laat":

Videospeler inladen...

In Europa worden nog geen renteverhogingen verwacht

Economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank nog meer renteverhogingen zal aankondigen dit jaar. Door de oorlog in Oekraïne stelde de Amerikaanse centrale bank de groeiverwachtingen in de VS bij van 4 procent naar 2,8 procent.

In Europa wordt nog niet meteen een renteverhoging verwacht. Lange tijd werd een verhoging in 2022 uitgesloten, maar die deur staat intussen op een kier. Het zou dan wel eerder aan het einde van het jaar gebeuren, is de verwachting momenteel.

"Economen wijzen erop dat in Amerika de economie echt aan het oververhitten is. Er is bijvoorbeeld een grote krapte op de arbeidsmarkt. Dat is in Europa niet het geval. Bovendien is Europa veel kwetsbaarder door de oorlog in Oekraïne", zegt Rombaut.

De vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB), Luis de Guindos, zei onlangs dat de historisch lage rente voor de eurolanden in juli omhoog zou kunnen, maar dat dit nog lang geen zekerheid is.

Meest gelezen