foto Radio 2

Betalende fietstaxi vervangt gratis wandelbus in Gent: "Enkel voor minder mobiele mensen, niet voor toeristen"

In Gent rijden binnenkort fietstaxi's rond voor minder mobiele mensen. De betalende fietstaxi's vervangen de gratis elektrische wandelbusjes die vorig jaar werden afgevoerd. De busjes kwamen er bij de invoering van het circulatieplan maar reden vaak leeg rond. De stad besliste het contract niet te verlengen. De fietstaxi vervangt de dienst, een rit kost 2,5 euro en moet gereserveerd worden.

In Gent verschijnen vanaf 16 mei fietstaxi's die minder mobiele mensen moeten helpen om zich vlot door de stad te verplaatsen. De stad kiest voor het project als vervanging van de wandelbusjes. Die gratis elektrische busjes reden in Gent rond sinds de invoering van het circulatieplan om minder mobiele mensen te ondersteunen, maar bleken geen onverdeeld succes. De stad besliste midden vorig jaar om het contract stop te zetten, ze kiest nu, na een kleinschalig proefproject, voor de fietstaxi als alternatief.

Eerste stad in België

Vanaf half mei rijden er 3 fietstaxi's en één rolstoelfiets rond binnen de stadsring. Een rit kost 2,5 euro en moet gereserveerd worden. De fietschauffeurs zijn nieuwkomers in Gent die door het project Nederlands kunnen oefenen. In de zomer breidt het project uit naar de deelgemeenten en worden er 3 extra fietstaxi's ingezet. Gent is, naar eigen zeggen, de eerste stad in België waar de fietstaxi grootschalig wordt ingezet. De stad steekt 180.000 euro in het project, een pak minder dan de 480.000 euro voor de wandelbus.

De fietstaxi is er voor minder mobiele mensen en senioren, niet voor toeristen
Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit

"We zagen dat de wandelbus niet altijd de juiste mensen bereikte. Heel vaak maakten toeristen er gebruik van. Dat was niet de bedoeling. De fietstaxi richt zich nu op minder mobiele mensen en senioren. De dienst is er om het voor hen aangenamer te maken om zich door de stad te verplaatsen", stelt schepen Filip Watteeuw (Groen).

Saar Fiver en Laura Bodyn van de Gentse Fietsambassade - foto Radio 2

Opgeleide vrijwilligers

De fietstaxi's zullen bestuurd worden door vrijwilligers. "Het zijn nieuwkomers in onze stad die openstaan om onze taal snel aan te leren. We geven ze een gepaste opleiding zodat ze aan de slag kunnen", zegt Saar Fiver van de Gentse Fietsambassade. "Het project zorgt voor verbinding tussen generaties en gemeenschappen, het creëert boeiende ontmoetingen tussen diverse Gentenaars", besluit schepen Astrid De Bruycker (Vooruit.) Het project wordt volgend jaar geëvalueerd en bij een positief resultaat ook breder uitgerold. 

Meest gelezen