Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Kremlin sust: "Maandag geen oorlogsverklaring aan Oekraïne", mogelijk wel militaire parade in Marioepol

Het Kremlin ontkent dat Rusland op maandag 9 mei Oekraïne officieel de oorlog zal verklaren en zal overgaan tot een nationale mobilisatie. Er is de voorbije dagen druk gespeculeerd over wat de Russen in petto hebben voor 9 mei, de dag waarop ze de overwinning op de nazi's in 1945 herdenken. Volgens de Oekraïense inlichtingendienst bereidt Rusland die dag wel een militaire parade voor in de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol.

Dat Rusland in de Tweede Wereldoorlog de Duitse nazi's een halt kon toeroepen, wordt elk jaar op 9 mei groots herdacht, onder meer met een grote militaire parade op het Rode Plein in Moskou. De voorbije dagen is er al druk gespeculeerd dat Rusland die dag met een mogelijke oorlogsverklaring zou komen aan het adres van Oekraïne. 

De Russische overheid spreekt tot nog toe niet van een oorlog in Oekraïne, maar van een "speciale militaire operatie". Als Rusland Oekraïne officieel de oorlog zou verklaren, zou Moskou reservisten en dienstplichtigen kunnen mobiliseren die hard nodig zijn door een groeiend tekort aan manschappen.

Onzin

Maar zo'n mogelijke oorlogsverklaring is onzin, zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. "Er is geen sprake van dat dit op 9 mei zal gebeuren", citeren BBC en CNN Peskov. Zoals gebruikelijk zal de Russische president Vladimir Poetin op 9 mei wel een toespraak houden tijdens de jaarlijkse militaire parade in Moskou.

De belangrijkste straten van Marioepol worden ontruimd, puin en dode lichamen en niet-ontplofte munitie worden verwijderd

Oekraïens hoofddirectoraat voor militaire inlichtingen (GOER)

Militaire parade

Volgens het Oekraïense hoofddirectoraat voor militaire inlichtingen (GOER) is Rusland op 9 mei wel een militaire parade aan het voorbereiden in de zwaar belegerde Oekraïense havenstad Marioepol. De inlichtingendienst schrijft op Telegram dat de Russen de parade al aan het voorbereiden zijn: "De belangrijkste straten van de stad worden ontruimd, puin en dode lichamen en niet-ontplofte munitie worden verwijderd. Marioepol zal een centrum van Russische festiviteiten worden."

Vandaag zijn weer enkele bussen met burgers vertrokken vanuit het platgebombardeerde Marioepol. Het is niet duidelijk of daar ook opnieuw geëvacueerde burgers uit de Azovstal-fabriek bij zijn, de laatste haard van verzet in de stad.

Meest gelezen