De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó

Hongarije zal nieuw EU-sanctiepakket niet steunen: "Vernietigt onze energiezekerheid"

Hongarije zal niet instemmen met het zesde sanctiepakket van de Europese Unie tegen Rusland. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken gezegd. Volgens de politicus zal het embargo op Russische olie de energiezekerheid in Hongarije vernietigen. Enkel als Hongarije een uitzondering krijgt voor olie die via pijpleidingen het land binnenkomt, zal het de nieuwe sancties steunen.

Deze ochtend legde de Europese Commissie een nieuw sanctiepakket tegen Rusland op tafel, om zo de oorlog in Oekraïne moeilijker te maken. Het gaat al om het zesde sanctiepakket en dit keer wordt ook Russische olie niet geschuwd. 

Binnen dit en acht maanden wil de Europese Commissie de import van Russische olie verbieden in Europa. Over zes maanden zou er een invoerverbod komen voor ruwe olie, twee maanden later ook voor olieproducten zoals diesel. 

Voor het nieuwe pakket in werking kan treden, moet het eerst nog langs de 27 EU-lidstaten passeren. Hongarije laat alvast weten het voorstel niet te zullen steunen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó vindt dat de olieban de Hongaarse energiezekerheid vernietigt. 

Hoe hard is Europa afhankelijk?

 

Europa importeert bijna twee derde van zijn ruwe olie. In 2019 kwam 27 procent van alle olie die op Europese bodem werd geconsumeerd, uit Rusland. Al zijn er wel veel verschillen tussen de lidstaten. Onder meer Duitsland, Polen en Nederland zijn grote opkopers. 

België is iets minder afhankelijk dan het Europese gemiddelde. Volgens Eurostat komt 22,2 procent van de totale import uit Rusland. Bovendien heeft België het geluk dat het goed gelegen is, waardoor het gemakkelijk aardolieproducten uit de rest van de wereld kan invoeren.

Hongarije is erg afhankelijk van Russische olie en kan moeilijk snel alternatieven vinden omdat het olie bijvoorbeeld niet via schepen kan invoeren. Eerder deze week dreigde de regering van premier Viktor Orbán er al mee zijn veto te zullen gebruiken als een embargo op Russisch olie tot de nieuwe sancties behoort. 

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken zegt nu dat ze enkel zullen instemmen met het zesde sanctiepakket als er een uitzondering voor Hongarije wordt toegevoegd, waardoor ze via hun pijpleidingen wel nog olie uit Rusland mogen ontvangen. Het is afwachten of de Europese Commissie daarop zal ingaan en hoe Hongarije uiteindelijk zal stemmen.

Meest gelezen