"Nederlands voor Oekraïense vluchtelingen" aan PXL Hasselt groot succes: "Sommigen nu al naar volwassenenonderwijs"

De Oekraïense vluchtelingen die aan hogeschool PXL lessen Nederlands volgen, hebben al heel wat vooruitgang geboekt. Zo'n 80 Oekraïners vonden de weg al naar de cursus, maar 20 van hen zijn ondertussen teruggekeerd naar hun land. Op vraag van initiatiefnemer Thomas Donvil zijn een 6-tal docenten van de PXL gestart met de lessen. Studenten van de lerarenopleiding zullen vanaf volgende week ook voor opvang voor de jongste kinderen zorgen. 

Drie weken geleden zijn de gratis lessen Nederlands aan de hogeschool PXL in Hasselt van start gegaan. "Toen zijn we begonnen met 60 deelnemers, ondertussen hebben we er 80 over de vloer gehad, waarvan er 20 naar hun land zijn teruggekeerd. Maar alles verloopt heel vlot", zegt initiatiefnemer Thomas Donvil. "De Oekraïense vluchtelingen komen vanuit alle hoeken van de provincie. Vaak zijn ze een hele tijd met de bus onderweg en ook dat is voor hen een echte onderneming."

"De cursisten kunnen zichzelf ondertussen voorstellen, kennen het alfabet en de tweeklanken", zegt Donvil. "Deze week focussen we op de stamboom, dus alles rond familie en relaties. We maken ook gebruik van een tolk voor de vluchtelingen die geen Engels kennen. Want dan is de communicatie met hen natuurlijk heel moeilijk. Maar de meesten kunnen zich intussen al goed behelpen in het dagelijkse leven." 

Als hun niveau hoog genoeg is kunnen ze vlot doorstromen naar het volwassenenonderwijs

Thomas Donvil, initiatiefnemer

Grote vooruitgang

Sommige vluchtelingen boekten al zoveel vooruitgang met hun Nederlands, dat ze zijn ingestroomd in het Provinciaal Centrum Volwassenenonderwijs. "Er zijn ook mensen van het centrum langsgekomen om uit te leggen wat er nog allemaal mogelijk is", gaat Donvil verder. "Onze cursisten kunnen op  ieder moment een test afleggen om hun niveau te bepalen en als dat hoog genoeg is, kunnen ze vlot instromen in het volwassenenonderwijs. Ik heb er alle vertrouwen in dat hen dat ook gaat lukken."

Uitbreiding

"Ondertussen helpen in het totaal 8 lectoren en 1 tolk om de lessen in goede banen te leiden", vertelt Donvil. "Ik word ook bij alles geholpen door Elise Vissers, ook één van de drijvende krachten achter het project. Zo zorgt zij al enkele weken lang voor alle cursusmateriaal."

Niet alleen de lectoren zijn enthousiast, ook de studenten van de lerarenopleiding aan de PXL willen hun steentje bijdragen. "Vanaf volgende week zullen zij enkele kinderen die te jong zijn om aan de lessen deel te nemen, opvangen en op kleuterniveau onderwijzen."

Meest gelezen