Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen haalt kunstwerk "De Spijkerman" van Fabre weg

Het M HKA museum in Antwerpen gaat tijdelijk het werk "De Spijkerman" van kunstenaar Jan Fabre weghalen uit het museum. Fabre werd onlangs veroordeeld voor aanranding en pestgedrag. "We willen de kunstenaar niet schrappen, maar het werk is nu niet toonbaar", vertelt directeur Bart De Baere.

Het M HKA in Antwerpen gaat het werk "De Spijkerman" van kunstenaar Jan Fabre niet langer tentoonstellen. "Het werk heeft een grote eigen kracht, maar die is op dit moment bijna onbekijkbaar omdat er iets tussen het werk en de toeschouwer staat", legt directeur Bart De Baere uit.

Hoelang het kunstwerk uit de collectie gehaald wordt, is niet duidelijk. "We hebben ervoor gekozen om het tijdelijk weg te halen, maar we kunnen daar geen termijn op plakken. We moeten aan de ene kant het werk respecteren en aan de andere kant de gerechtelijke uitspraak en de reflectie daarover", zegt De Baere.

Jan Fabre werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf met uitstel voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk en aanranding. Eerder werd al beslist dat een werk van Jan Fabre in het Vlaams Parlement blijft hangen, met een woordje uitleg erbij. 

© collection M HKA

Meest gelezen