Nederlander wandelt met kruiwagen naar Parijs en doorkruist Zemst en Vilvoorde om aandacht te vragen voor klimaat

De Nederlander Henry Mentink is te voet én met een kruiwagen op weg naar Parijs. Daarmee wil hij aandacht vragen voor het klimaat. Onderweg vult hij zijn kruiwagen met aarde van de plekken waar hij komt. In Zemst kreeg hij vandaag aarde mee van een zelfkweekboerderij. In Vilvoorde krijgt hij wat grond van de Forges de Clabecq-site.

Op 22 april, de dag van de aarde, vertrok Henry Mentink met zijn kruiwagen vanuit zijn woonplaats Varik naar Parijs. In totaal, een tocht van ruim 500 kilometer. De Nederlander wil dat de volledige aarde op de Unesco Werelderfgoedlijst wordt geplaatst. Daarom brengt hij zijn kruiwagen, gevuld met zakjes grond van de mensen die hem steunen, persoonlijk tot bij Unesco in Parijs.

Vandaag hield Henry halt bij een zelfkweekboerdeij in Zemst, waar biologische groenten en fruit worden geteeld. De Nederlander schept hier een eetlepel aarde uit de grond om mee te nemen naar Parijs. "Ik wou hier langskomen omdat deze plek mij erg aanspreekt", zegt Henry. "Dit bedrijf is aangesloten bij De Landgenoten. Dat is een organisatie die werkt aan zekere toegang voor grond voor biologische boeren in Vlaanderen. En dat is belangrijk voor de toekomst van de planeet", besluit de Nederlander.

Forges de Clabecq

Na zijn stop in Zemst wandelt Henry door naar de voormalige Forges de Clabecq-site in Vilvoorde, één van de oudste industriële sites van de stad. Daar ontvangt hij een zakje grond van de burgemeester en schepenen van de stad die zijn actie mee ondersteunen. Daarna volgt een receptie op het stadhuis van Vilvoorde.

Henry zal op 5 juni, de Wereldmilieudag, aankomen in Parijs.

Meest gelezen