2021 (2021 (Photographer) - [None]

Opnieuw varianten van Omikronvirus in opmars: "Geen reden tot ongerustheid"  

In Zuid-Afrika neemt het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw toe. De oorzaak zijn twee nieuwe varianten van de omikronvariant van het virus. Volgens viroloog Marc Van Ranst hoeven we ons geen zorgen te maken. "Er is nooit rust in het viruswereldje", zegt hij. "Dit is heel normaal. Deze varianten zijn al een tijdje bekend en worden nauw opgevolgd. Er is voorlopig geen reden tot ongerustheid."

In Zuid-Afrika is het aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen maand verviervoudigd. Oorzaak zijn twee nieuwe varianten van de omikronvariant van het coronavirus, BA.4 en BA.5. Ook in België zijn die nieuwe subtypes al opgedoken. 

Volgens viroloog Marc Van Ranst hoeven we ons geen zorgen te maken. "De absolute stijging van het aantal gevallen in Zuid-Afrika is nog niet zo groot", zegt hij. Een maand geleden zat het gemiddeld aantal besmettingen per dag nog onder de duizend. Een week geleden steeg het naar boven de 6.000, maar de laatste dagen zakt het aantal alweer. Bij het aantal hospitalisaties is er slechts een kleine toename en er is ook nog geen stijging van het aantal overlijdens.

Niet zieker

"Op dit moment komt de BA.2-variant van het omikronvirus het meeste voor", zegt Van Ranst. "Maar de BA.4- en BA.5-variant zijn iets besmettelijker en kunnen de opgebouwde immuniteit iets beter omzeilen. Daardoor zullen ze de BA.2-variant geleidelijk aan verdringen. Dat is heel normaal."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er voorlopig geen indicaties dat je zieker zou worden van BA.4 of BA.5 dan van andere varianten van het coronavirus. "Wie immuniteit opgebouwd heeft via vaccinatie of via een vorige besmetting, kan besmet geraken en ziek worden, maar dat zal niet zo ernstig zijn", zegt Van Ranst. 

Nieuwe golf?

Het is ook nog te vroeg om te zeggen of de nieuwe subtypes een nieuwe golf van besmettingen zullen veroorzaken. "Het aantal besmettingen zal wellicht wel weer gaan stijgen, maar de impact zal beperkt zijn. Het is geen drastisch nieuwe variant", zegt Van Ranst. "Wellicht zal het opnieuw om een golfje gaan, maar dat is nog niet voor volgende maand."

Beide subtypes zijn opspoorbaar met een zelftest en een PCR-test. Wie via een zelftest positief test, laat niet altijd meer een PCR-test afleggen. Toch worden er volgens Van Ranst nog altijd genoeg PCR-testen afgenomen om een mogelijke nieuwe besmettingsgolf te zien aankomen. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen