Het team van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek staat klaar met de netten om de finten te vangen

Onderzoek naar gedrag fint aan Schelde: "De vis mag niet opnieuw uitsterven"

Aan de oever van de Schelde in Branst, bij Bornem, worden finten gevangen en gezenderd. De fint is een vissoort die lange tijd bij ons uitgestorven was en sinds een tiental jaar weer in onze rivieren zit. "We onderzoeken hoe de vissen leven, zodat we hen beter kunnen beschermen", zegt Ine Pauwels van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). 

In Branst, bij Bornem, vangt een team van INBO finten om hen een zender te geven. Finten zijn haringachtige vissen die na lange tijd weer meer en meer rondzwemmen in onze provincie omdat de waterkwaliteit van de Schelde verbeterd is. "De finten die opgevist worden, krijgen een zender. Zo kunnnen de wetenschappers de vissen beter opvolgen", zegt onderzoekster Ine Pauwels.

Door de slechte waterkwaliteit van de Schelde is de vis bijna 80 jaar weggeweest

Ine Pauwels, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

De fint heeft hier lange tijd niet gezeten door de slechte waterkwaliteit van de Schelde. "Sinds 1930 zijn er geen finten geweest tot 2007", vertelt Pauwels. "Dankzij de zenders kunnen we zien waar de vissen zich bevinden. We onderzoeken onder meer de watertemperatuur en de diepte. Als we meer info hebben over de fint, kunnen we hem ook beter beschermen."

"De vissen krijgen een datalogger om het traject van de fint te bepalen":

Videospeler inladen...

De oever in Branst is de ideale plaats om finten te vangen. "De fint leeft in de winter op zee, maar om zich voort te planten verplaatsen ze zich in de lente naar rivieren rond de Noordzee. Een van die rivieren is de Schelde. Ze hebben zoet water nodig om hun eitjes af te zetten en jongen te krijgen", licht Pauwels toe.

Succesvolle vangst

Het team van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft nu een week lang vissen zenders gegeven. "We vangen ze met lange netten bij laagtij. Daarna zetten we ze in een bak met water en plaatsen we de zender om de vissen vervolgens weer vrij te laten. Het was een succesvolle week, want we hebben zo'n 110 vissen kunnen zenderen", vertelt Pieter-Jan Verhelst van INBO. 

Wie een zender terugbrengt, krijgt 50 euro

Ine Pauwels, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Er zijn twee soorten zenders. "Ofwel doen we een operatie en plaatsen we een kleine zender in de buik van de vis. Het dier voelt dat wel, maar heeft er geen last van", legt Pauwels uit. "Een andere manier is om een zender op de rug van de vis te bevestigen. Die oranje zenders komen dan na een tijd los. Op de zender staan contactgegevens. Wie zo'n zender vindt en terugbrengt, krijgt 50 euro."

De oranje zender wordt bevestigd aan de rug van de vis. Wie zo'n zender vindt, kan contact opnemen met INBO via de gegevens op de zender.  De eerlijke vinder krijgt 50 euro.

Meest gelezen