foto Michiel Devijver

11.690 kinderen en jongeren van de Leesjury delen prijzen uit: ontdek hier hun favoriete boeken

Vele duizenden jonge boekenwurmen van de Leesjury hebben een jaar lang gelezen, gewikt, gewogen en gepraat over boeken. Nu maken ze bekend van welke verhalen ze helemaal weg waren. Leesvoer voor peuters, kleuters, kinderen of tieners, aanbevolen door de jonge lezers zelf: ontdek hier de winnaars van de Leesjury.

De Leesjury, dat zijn maar liefst 11.690 kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar die het afgelopen jaar met hun neus in de boeken zaten en hun favorieten kozen. Vandaag maken ze hun lieveligsverhalen bekend. Bij de winnaars zijn boeken van Vlaamse én internationale auteurs. Dat zijn meteen supertips voor andere kinderen en jongeren die op zoek zijn naar goede boeken. Of voor volwassenen op zoek naar een cadeautje.

Dit zijn de winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën:

  • Groep 1 (4-6 jaar): "De piraten komen!" van John Condon, Matt Hunt (ill.) en J.H. Gever (vert.) 
  • Groep 2 (6-8 jaar): "Luister naar mijn trompet!" - Mo Willems & Edward Van de Vendel (vert.)
  • Groep 3 (8-10 jaar):  "Frank en Stijn" - Reine De Pelseneer & Richard Verschraagen (ill.)
  • Groep 4 (10-12 jaar): "De juwelendief" - M.G. Leonard, Sam Sedgman, Elisa Paganelli (ill.) & Marce Noordenbos (vert.)
  • Groep 5 (12-14 jaar): "Eindspel" - Evy Danckers & Tamara Lodewijckx (ill.) 
  • Groep 6 (14-16 jaar): "Stiefzus" - Jennifer Donnelly & Sandra Van de Ven (vert.)
  • Groep 7 (16-18 jaar): "Moordgids voor lieve meisjes" - Holly Jackson & H.C. Kaspersma (vert.) 
foto Michiel Devijver

De Leesjury, wat is dat? Een heel leesjaar lang, van september tot april, komen kinderen en jongeren samen om zes of acht boeken te lezen en te bespreken. Dat gebeurt in groep in de klas of de bib (de foto's in dit artikel zijn genomen in de Openbare Bibliotheek van Kortrijk). Daarna stemmen ze over hun favorieten. Afgelopen jaar was er voor het eerst een categorie voor jongeren tussen 16 en 18 jaar. Wil je zelf lid worden van de Leesjury? Dat kan in je buurt of zelfs op afstand, via het internet. 

Het aantal deelnemers aan de Leesjury stijgt al jaren.  Sylvie Dhaene van organisator Iedereen Leest: "In tijden van negatieve berichten over het dalende leesplezier bij kinderen en jongeren, zijn wij altijd heel blij om te ontdekken dat de Leesjury overeind blijft en - meer zelfs - elk jaar meer lezers aantrekt. Hoewel de drempel om zes of acht boeken te lezen niet min is, doen deze lezers dat met verve. Bovendien geeft de Leesjury de jonge lezers zélf een stem, dat blijft ontzettend belangrijk.’ 

Wij schrijven boeken voor mensen die (denken dat ze) niet graag boeken lezen

Voor auteurs is de prijs van de Lezersjury heel bijzonder. Evy Danckers en Tamara Lodewijckx schreven en illustreerden “Eindspel”, het boek dat het meest in de smaak viel bij 12- tot 14-jarigen. “We zijn supertrots! Dat "Eindspel" gekozen is tot beste boek door de lezers van de Leesjury is voor ons het ultieme bewijs dat onze boeken toegankelijk zijn voor iedereen. Wij schrijven boeken voor mensen die (denken dat ze) niet graag boeken lezen: niet te dik, mooi geïllustreerd, in klare taal en over actuele thema’s." 

De mooiste prijs die je als kinderboekenschrijver kunt winnen

Auteur Reine De Pelseneer wint met “Frank en Stijn” bij de lezers tussen 8 en 10 jaar. “Dit is de mooiste prijs die je als kinderboekenschrijver kunt winnen. Want wat is er leuker dan kinderen die echt van je boek genieten? Je ziet weleens berichten dat kinderen niet meer graag lezen, maar als ik het enthousiasme zie bij de deelnemers aan de Leesjury, dan weet ik dat het vooral een kwestie van de juiste aanwakkering is. De begeleiders van de Leesjury-groepen doen dat fantastisch.”

Nu zaterdag, op 7 mei, ontmoeten lezers tussen 12 en 18 jaar elkaar én de auteurs in de bibliotheek van Leuven. Ook elders zijn er feestjes om het leesjaar af te sluiten, vaak ook met schrijvers en tekenaars erbij. Op 13 november is er dan een groot lezersfeest met huidige, vroegere en toekomstige jonge leesbeesten en juryleden in Antwerpen. De Leesjury bestaat intussen 41 jaar, maar wegens corona kon er geen grote viering zijn vorig jaar.  

foto Michiel Devijver

Meest gelezen