Payoke laat slachtoffers mensenhandel sporten: "Geloven in hun eigen kracht"

In Antwerpen gaat Payoke, dat slachtoffers van mensenhandel opvangt, samenwerken met een fitnessstudio. Ze willen vrouwen, die jarenlang in de prostitutie gedwongen werden, via sport, hun zelfvertrouwen teruggeven. 6 vrouwen zullen 10 weken lang elke vrijdag een training krijgen. Dat moet hen niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk sterker en gezonder maken.

Payoke, dat slachtoffers van mensenhandel opvangt, wil vrouwen, dankzij het sporten, weer laten geloven in hun eigen kracht. Ze gaan daarvoor samenwerken met de Antwerpse fitnessstudio BIBI. 6 vrouwen krijgen de kans om in een fitnessstudio te komen sporten onder begeleiding.

"De focus ligt vooral op body awareness, vertrouwen krijgen in je eigen lichaam. Via sport, leren op een positieve manier naar je lichaam te kijken. En te zien wat je lichaam allemaal aankan. Vaak zijn de vrouwen het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijt door jarenlang misbruik. Sport kan helpen om hen weer op een positieve manier naar hun lichaam te laten kijken en hen weer in hun eigen kracht te laten geloven", zegt Robbert Leysen van Payoke.

Door het jarenlange seksuele misbruik, zijn de vrouwen het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijt

Robbert Leysen, Payoke

"Vaak hebben deze vrouwen zelf niet de financiële middelen om naar een fitnessstudio te gaan (ze leven van een leefloon) en zetten ze niet zelf de stap naar zelfstandig sporten omdat ze vaak een negatieve band met hun lichaam hebben door het jarenlange seksuele misbruik."

Het gaat om 6 vrouwen van Nigeriaanse origine, tussen 25 en 35 jaar oud, die jarenlang in de prostitutie werden gedwongen, die nu 10 weken lang in de fitnessstudio mogen sporten, onder begeleiding . "Ik heb de vrouwen persoonlijk aan de lijn gehad en ze kijken er heel erg naar uit", zegt Leysen.

Het gaat om een pilootproject, dat indien succesvol, mogelijk wordt uitgebreid. Het wordt gefinancierd door Europa.

Meest gelezen