Belga Image

Politiezone Brussel Noord zet bodycams in: "Hebben kalmerend effect bij tussenkomsten"

Agenten van de Politiezone Brussel Noord zijn voortaan uitgerust met bodycams. Dat moet ervoor zorgen dat interventies, die tot spanningen kunnen leiden, gefilmd worden. "Via het gebruik van de bodycams willen we het professionalisme van onze politie-interventies versterken, in het bijzonder in het geval van klachten tegen de politie", zegt Olivier Slosse, korpschef van de Zone Brussel Noord. 

Na de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, krijgen nu ook de agenten van de Politiezone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) bodycams op hun uniformen. Die moeten het verloop van een interventie, en de context ervan, op een meer volledige en zichtbare manier vastleggen. De bodycams worden aangebracht op het kogelwerende vest en zijn duidelijk zichtbaar. Uit testen blijkt dat door die zichtbaarheid interventies minder snel uit de hand lopen. 

Begin 2021 werden de bodycams voor het eerst getest. "Eén van de conclusies van die testfase is dat de bodycams bijdragen tot een bedaring van de relaties tussen de interveniërende politieambtenaren en hun gesprekspartners", zegt de korpschef van Politiezone Brussel Noord, Olivier Slosse. "De dialoog en het professionalisme van de politieambtenaren tijdens hun interventies blijven de sleutel tot de goede uitvoering ervan. Maar de bodycams kunnen hen ondersteunen in hun dagelijkse politiewerk ten dienste van de bevolking."

De camera's zullen gedragen kunnen worden door politiemensen op patrouille, patrouillesupervisors, hondengeleiders van de Hondenbrigade, leden van de Brigade Beveiliging van het Vervoer en van de Gecentraliseerde Verkeersdienst. 

Mensen die vragen hebben over het gebruik van de bodycams kunnen terrecht op de website van Politiezone Brussel Noord. Er wordt ook een informatiecampagne gelanceerd op de sociale media.

Meest gelezen