Radio 2
Chris Bosseloo

Primeur voor woonzorgcentrum uit Aalst: slimme lampen signaleren wanneer bewoner valt

Het woonzorgcentrum Gerstjens in Aalst heeft als eerst de slimme lampen van de Antwerpse start-up Nobi mogen uittesten. Dat zijn lampen die voor een stuk de veiligheid verhogen van de bewoners. Ze kunnen bijvoorbeeld personeel alarmeren als een bewoner valt. 

De slimme lamp moet in woonzorgcentrum Gerstjens waken over alleenstaanden, en detecteert het als ze vallen. Bovendien zorgt de lamp, nadat een val werd vastgesteld, ook voor hulp. Dat moet de bewoner helpen om langer zorgeloos zelfstandig te blijven wonen.  "Dankzij de lamp kunnen we de mensen 24 uur op 24 uur volgen", zegt zorgmedewerkster Daniela Cisariu die het nieuwe snufje uittestte.

"We hebben de lamp al een eerste keer mogen uitproberen en dat verliep alvast goed", zegt de zorgmedewerkster. "Dankzij de lamp wisten we heel snel dat er iemand gevallen was. We konden daarom ook direct ingrijpen."

Pratende lamp

De lamp detecteert eerst de val, daarna stelt ze vragen aan de mensen over de val. "Ze kunnen daarop dan antwoorden", zegt Cisariu. "Zo kunnen ze tegen de lamp zeggen dat ze wel gevallen zijn, maar dat het niet ernstig is en dat er niemand moet komen."

De slimme lamp is een product van de Antwerpse start-up Nobi, dat in 2018 aan de slag ging met het concept. Het is de bedoeling dat de lamp op termijn ook in andere woonzorgcentra en serviceflats wordt uitgetest. 

Meest gelezen