Project "Samen Traag" in Meulenberg in Houthalen-Helchteren: meer op de fiets en minder afval

Het project "Samen Traag" in Meulenberg in Houthalen-Helchteren is een goed half jaar bezig en dat werd vandaag gevierd met een kinderfestival. "Samen Traag" wil de vele groene plekjes in de gemeente weer onder de aandacht van de inwoners brengen. Maar het moet inwoners ook aanzetten om de wijk proper te houden en vaker de fiets te nemen.

Het project "Samen Traag" startte in september en loopt tot het najaar. Het gaat om een project van onder meer de gemeente en de universiteit in Hasselt. "Inwoners moeten hun wijk opnieuw leren kennen en waarderen", zegt Liesbeth Huybrechts van UHasselt. "Ze wisten bijvoorbeeld niet dat er zoveel fijne groene plekjes zijn in hun gemeente. Ook durfden ze er vaak niet naartoe omdat er in de straten van Meulenberg wel eens te snel wordt gereden."

Inwoners mogen zelf aangeven wat beter kan in hun wijk

"We hebben de afgelopen maanden met verschillende groepjes gewerkt", gaat Huybrechts verder. "Daar zaten telkens heel verschillende mensen in, die allemaal een heel andere visie hadden op hoe de ruimte in hun wijk moest worden ingevuld. Zo was er een groepje vrouwen dat nood had aan een plek om rustig te kunnen sporten. Ze hadden een druk leven en wilden zich 's avonds rustig kunnen ontspannen in hun eigen wijk."

Tegen september, oktober moet er een masterplan zijn voor de wijk en komen er structurele veranderingen

Liesbeth Huybrechts, docent Uhasselt

"Mooimakers helpt de inwoners intussen de wijk proper te houden", zegt Huybrechts. "En inwoners worden ook gestimuleerd om meer te fietsen. Maar ten laatste tegen oktober moet er een masterplan "Groene long Meulenberg" komen en worden er structurele maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld straten afsluiten of infrastructuur verplaatsen of verbeteren. We hopen ook dat de inwoners tegen dan de werking van de verschillende groepen overnemen en zullen blijven werken aan de kwaliteitsvolle wijk die ze hebben", besluit Huybrechts. 

Meest gelezen