Pukkelpop krijgt nu toch terugbetaling van voorschotten

Pukkelpop krijgt dan toch het voorschot terugbetaald voor de deels geannuleerde editie van vorig jaar. Dat melden de Vlaamse ministers van Economie en Toerisme, Hilde Crevits en Zuhal Demir.

Om de evenementensector tijdens de afgelopen coronaperiode boven water te houden, werkte de Vlaamse regering een voorschottenregeling uit. Evenementen konden met een voorschot alvast de nodige voorbereidingen treffen. Ging het evenement door, dan moest het voorschot terugbetaald worden aan de overheid met een premie van 2 procent. Ging het event niet door wegens de overheidsmaatregelen tegen de pandemie, dan moest het voorschot niet worden terugbetaald. 

Ook Pukkelpop maakte gebruik van die regeling. De organisatoren vroegen 1,8 miljoen euro voorschot aan, maar het festival kon uiteindelijk maar deels doorgaan. De Vlaamse regering bevroor de terugbetaling echter, nadat mogelijke onregelmatigheden in het dossier waren opgedoken. 

Volgens ministers Crevits en Demir hebben de inspectiediensten van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en Toerisme Vlaanderen alles intussen uitgebreid gecontroleerd en is het dossier nu toch finaal goedgekeurd, waardoor het voorschot wordt uitbetaald. VLAIO betaalt 1,3 miljoen euro aan voorschot terug, Toerisme Vlaanderen betaalde al 350.000 euro aan subsidie en betaalt nog eens 150.000 uit, wat het totaalbedrag op 1,8 miljoen euro brengt. 

Naar de mogelijke onregelmatigheden bij Pukkelpop liep ook een onderzoek bij het gerecht. Dat is nog niet afgerond, maar dat staat volgens de juristen die het dossier hebben onderzocht los van de voorschotregeling, klinkt het bij het kabinet-Crevits.

In totaal keurde de Vlaamse regering al 325 aanvragen goed, voor een totaalbedrag van 84 miljoen euro. Van die evenementen werden er 140 minstens gedeeltelijk geannuleerd. De Vlaamse regering stelde tot op vandaag 47,7 miljoen euro ter beschikking. De evenementen die wel konden plaatsvinden moeten tot nog toe 26,1 miljoen euro aan voorschotten terugbetalen, al kan dat bedrag nog oplopen na grondige inspecties.

Meest gelezen