Restauratiewerken kasteel van Gaasbeek op schema: "Nu is het kasteel zelf aan de beurt"

In september 2020 ging het kasteel van Gaasbeek dicht voor restauratiewerken. En de werken gaan goed vooruit: de historische parkgebouwen zijn ondertussen gerestaureerd en nu is het kasteel zelf aan de beurt. De werken maken deel uit van een Masterplan dat het hele kasteeldomein een boost moet geven. 

"We zitten met de restauratiewerken meer dan halverwege", zegt Luc Vanackere, directeur van het 14de eeuwse kasteel van Gaasbeek. "We hebben de voorbije jaren de parkgebouwen laten restaureren en er is een nieuw onthaalgebouw gezet. Nu is het aan het kasteel zelf, een gebouw met 7 eeuwen geschiedenis. Het was oorspronkelijk een middeleeuwse burcht en het is ooit ook gebombardeerd en afgebrand."

In de jaren '60 en '70 hebben ze de muren gewoon wit geschilderd en de lambrisering weggehaald

Luc Vanackere, directeur

Ook het interieur van de kasteelruimtes is al grotendeels gerenoveerd. "In de jaren '60 en '70 zijn de interieurs op een "grondige manier" aangepakt", vertelt Vanackere. "Ze hielden in die tijd niet van de renaissancestijl, dat was toen niet in de mode en dus hebben ze de muren gewoon wit geschilderd. Ook de lambrisering is weggehaald. Dus dat willen we in ere herstellen. Er is ondertussen ook heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onderliggende verflagen."

De directeur is erg onder de indruk van iedereen die meewerkt aan de restauratie. "Het gebouw is groot en complex en vanbinnen is het heel fragiel. Dat vraagt dus veel passie, kennis en technische vaardigheden om dit te doen." 

Eind deze zomer worden de restauratiewerken afgerond, maar dan moet het kasteel nog opnieuw ingericht worden als museum. Het is de bedoeling om op 1 april 2023 opnieuw open te gaan en er zal heel wat veranderen voor de bezoekers. "Er zullen kamers opengaan waar de voorbije 100 jaar niemand binnen kon. Ook de 16de eeuwse ruimtes onder de binnentuin worden opengesteld. Mensen die het kasteel kennen, zullen aangenaam verrast zijn. Het wordt een pareltje van ons Vlaams patrimonium", besluit Vanackere. 

Meest gelezen