2007 AP

Sex Pistols brengt "God save the Queen" opnieuw uit nu Queen Elizabeth 70 jaar op troon zit

De Britse punkgroep Sex Pistols brengt zijn nummer "God save the Queen" op 27 mei opnieuw uit. De Britse koningin Elizabeth zit dit jaar 70 jaar op de troon en dat is de aanleiding voor de heruitgave van het nummer. 

"God save the Queen" veroorzaakt een schandaal in Groot-Brittannië wanneer het voor het eerst wordt uitgebracht in 1977, het jaar waarin Queen Elizabeth 25 jaar op de troon zit. Het is de tweede single van Sex Pistols en zal later op hun enige studioalbum "Never mind the bollocks, here's the Sex Pistols" staan. In de tekst hebben de Sex Pistols het over Engeland als een "fascistisch regime" en noemen ze de koningin "geen mens". 

Het lied wordt door de tekst, de cover van de single en de rechtstreekse verwijzing naar het volkslied "God save the Queen" gezien als een aanval op de koningin, de monarchie en het establishment. 

De BBC en verschillende commerciële stations draaien het daarom niet. De song wordt omschreven als een voorbeeld van "grove slechte smaak". Ondanks dat alles bereikt" God save the Queen" toch de tweede plaats in de Britse hitlijsten.  En er zijn ook altijd geruchten blijven circuleren dat de lijsten gemanipuleerd zouden zijn om ervoor te zorgen dat het de nummer 1-stek nooit zou bereiken. Sex Pistols komt ook niet op televisie en sommige lokale besturen geven hen geen toelating voor een concert op hun grondgebied. 

Oorspronkelijke titel was "No future"

De oorspronkelijke titel van het lied is "No future". "Er is geen toekomst, geen toekomst, geen toekomst voor jou", zingt Johnny Rotten (echte naam: John Lydon) ook. Meer dan een aanklacht tegen de Queen is het kritiek op het Engeland van eind jaren 70 waarin vooral de jongere generatie het moeilijk heeft. 

"Je schrijft "God save the Queen" niet omdat je het Engelse volk haat", zegt Lydon daarover. "Je schrijft zo'n song omdat je van hen houdt en omdat je niet wil dat ze nog langer slecht behandeld worden." 

Wanneer ze op Jubilee Day, de dag waarop de Queen gevierd wordt, het nummer proberen te spelen op een boot op de Thames worden verschillende groepsleden opgepakt wanneer de boot aanmeert.  

Bekijk de beelden van het optreden op de Thames:

De groepsleden worden in die periode ook aangevallen met messen en scheermessen. "Het was niet fijn meer", zegt drummer Paul Cook daarover. "Iedereen werd paranoïde, we moesten voorzichtig zijn wanneer we naar buiten gingen." 

Mikken op nummer 1

De re-release nu zal alvast niet meer zoveel stof doen opwaaien. Zelfs zanger John Lydon is mild geworden wanneer het over de koninklijke familie gaat. "Ik vind het erg voor hen, want zij zijn geboren in een gouden kooi waardoor ze geïsoleerd raken van de realiteit", vertelt hij in 2015 al aan BBC. 

Toch zou de band nu wel graag de nummer 1-positie behalen met deze heruitgave. Door maar een beperkt aantal exemplaren uit te brengen willen ze ervoor zorgen dat de song hoger in de hitlijsten terechtkomt.  Want voor het diamanten jubileum van de Queen in 2012 wordt "God save the Queen" ook al eens heruitgebracht, dan geraakt het niet hoger dan nummer 80. 

Meest gelezen