Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Russische leger belooft "drie dagen staakt-het-vuren overdag" om  burgers te evacueren uit Azovstal-fabriek

Het Russische leger heeft opnieuw een humanitaire corridor aangekondigd vanuit de belegerde Azovstal-fabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol. Burgers mogen de komende drie dagen overdag de fabriek verlaten. Volgens de burgemeester van Marioepol wachten er nog 200 burgers op evacuatie, onder wie meer dan dertig kinderen.

Het Russische leger voert nog steeds hevig strijd met de Oekraïense soldaten die zich verschanst hebben in de Azovstal-fabriek in Marioepol. De staalfabriek is de laatste haard van verzet in de havenstad in de Zee van Azov. In de schuilkelders onder de fabriek zitten wellicht nog zeker 200 burgers vast.

Archiefvideo maandag 2 mei: Grote groep burgers geëvacueerd uit Azovstal-fabriek in Marioepol:

Videospeler inladen...

Het Russische leger heeft opnieuw een humanitaire corridor vanuit de belegerde fabriek beloofd. De komende drie dagen zal er overdag een staakt-het-vuren komen en kunnen de burgers uit de fabriek geëvacueerd worden. 

Het Russische persagentschap Tass meldt dat de Russische troepen en de strijders van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk alle vijandigheden staken van 8 uur tot 18 uur Moskouse tijd, zich terugtrekken tot "een veilige afstand" en "een veilige exit van de burgers in elk gekozen richting garanderen, naar de Russische Federatie of naar de gebieden onder de controle van Kiev".

Volgens Oekraïne is er vandaag zwaar gevochten bij de staalfabriek. De voorbije dagen waren er ook bombardementen. Oekraïense strijders van het Azov-bataljon zeiden gisteren dat Russische troepen begonnen waren met de bestorming van Azovstal,  wat Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov intussen ontkende.

In het tunnelcomplex onder de staalfabriek zouden zich naar schatting nog ongeveer 2.000 soldaten schuilhouden, van wie er ongeveer 500 gewond zijn. Er is veel onduidelijkheid, want er is momenteel geen contact meer mogelijk met de strijders.

Meest gelezen