Laboratorium weet niet wie coronatest betaald heeft en wie niet: honderden Limburgers krijgen mail 

Het privé-lab Eurofins stuurt honderden mails naar mensen die zich deze zomer hebben laten testen in de covid-testcentra in Bilzen, Genk en Hasselt. Door softwareproblemen en fouten in de administratie weten ze niet goed wie wel en niet betaald heeft. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het bedrijf vraagt in de mails om onder meer bewijsstukken van de betaling.

Het privé-lab Eurofins is vooral actief in West-Vlaanderen, maar had deze zomer ook pop-up testcentra in Bilzen, Hasselt en Genk. "In de drukke periode vorige zomer wanneer iedereen terug op vakantie ging, hebben we zo snel mogelijk iedereen die het nodig had van een covidtest voorzien", begint dokter Dirk Bernard, de directeur van het lab. 

"In alle snelheid en chaos van het moment liep het wel eens fout bij de administratie.  De software liet het af en toe afweten of er werd al eens iets fout ingegeven", geeft Bernard toe. "Het gaat dan bijvoorbeeld om een fout in het rijksregisternummer of een foute testcode. Toen de grote drukte is gaan liggen hebben we eerst geprobeerd om alle gegevens alsnog te verzamelen, maar alle mensen waar we gegevens van missen, hebben we nu een mail gestuurd." 

We vragen aan iedereen die de mail kreeg om ofwel te bewijzen dat je betaald hebt of dat je recht had op een gratis test

Dr Dirk Bernard, directeur Eurofins

Mails

De dokter vindt het heel belangrijk te benadrukken dat het om een echte mail gaat en dus geen vorm van phishing is. "We vragen aan iedereen die de mail kreeg om ofwel te bewijzen dat je betaald hebt voor de test of je recht had op een gratis test. Als ze dat niet kunnen bewijzen, zullen ze de test nog moeten betalen." 

Niet enkel honderden Limburgers kregen zo'n mail, ook mensen die in de labs op de luchthavens van Antwerpen en Oostende een test lieten afnemen, hebben een mail ontvangen. 

Winstmarge

Er werden in die periode enorm veel tests afgenomen, en in maar 1 procent van de gevallen is er iets misgelopen met de administratie, zegt het bedrijf nog. Maar die ene procent komt overeen met de winstmarge. Dus Eurofins hoopt zo tienduizenden euro's te kunnen recupereren. 

"Iedereen denkt altijd maar dat de covidtesten een big business is", gaat dr. Bernard verder. "Maar sinds de start van de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld, kost een pallet wissers dat uit China moet komen al snel 10.000 euro meer. Wij doen de import zelf, dus dat is toch even schrikken van de ene dag op de andere."

Meest gelezen