Stanislav Sjoesjkevitsj, de man die mee een einde maakte aan de Sovjet-Unie, overleden

De 87-jarige Stanislav Sjoesjkevitsj, die Wit-Rusland tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie naar onafhankelijkheid loodste en de eerste president van een onafhankelijk Wit-Rusland werd, is overleden. Hij is gestorven aan de gevolgen van een coronabesmetting, meldt zijn echtgenote Irina aan het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

Sjoesjkevitsj was een felle criticus van zijn opvolger Aleksandr Loekasjenko, huidig president van Wit-Rusland, die daar sinds 1994 met ijzeren vuist regeert. Bij de Russische inval in Oekraïne, gaf Sjoesjkevitsj nog zware kritiek op Loekasjenko, omdat hij Moskou toelaat om militairen te verzamelen op Wit-Russisch grondgebied.

Sjoesjkevitsj is één van de drie mensen die misschien wel één van de belangrijkste naoorlogse beslissingen hebben genomen, namelijk de Sovjet-Unie opdoeken
Jan Balliauw, VRT-journalist en Rusland-kenner

Sjoesjkevitsj lag samen met de Russische leider Boris Jeltsin en de Oekraïense leider Leonid Kravtsjoek aan de basis van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.  Het was Sjoesjkevitsj die toenmalig Sovjetleider Mikhail Gorbachev belde om hem dat nieuws te melden. 

VRT NWS-journalist en Rusland-kenner Jan Balliauw kon Sjoesjkevitsj twee keer interviewen, onder meer voor zijn Canvas-reeks "Back in the USSR", die hij samen met Stefan Blommaert maakte. Voor Balliauw is hij "één van de drie mensen die misschien wel één van de belangrijkste naoorlogse beslissingen hebben genomen, namelijk de Sovjet-Unie opdoeken. De huidige oorlog in Oekraïne is in zekere zin nog altijd een uitloper van die beslissing."

De ontbinding van de Sovjet-Unie was ook niet voorbereid, verduidelijkt Balliauw, er lag geen scenario klaar voor een geleidelijke overgang. "Ze hebben dat op één weekend beslist en het officiële document besloeg maar twee A4-tjes", weet Balliauw nog. Sjoesjkevitsj zegt zelf ook dat hij niet op voorbereid was op zo'n ingrijpende beslissing.

U kan hieronder een fragment bekijken uit de Canvas-reeks "Back to the USSR" (2011)

Videospeler inladen...

Meest gelezen