Vlaams Patiëntenplatform wil dat ziekenbezoek basisrecht wordt: "Kon mijn terminale moeder maar 3 uur per week bezoeken"

Het Vlaams Patiëntenplatform wil dat het recht op bezoek opgenomen wordt in de Wet Patiëntenrechten, zodat ziekenhuisbezoek een basisrecht wordt voor elke patiënt. Tijdens de coronapandemie pasten veel ziekenhuizen hun bezoekregeling aan, maar dat is voor patiënten en hun familie moeilijk. "Mijn moeder is terminaal, en toch kreeg ze maar drie keer in de week een uurtje bezoek. Onmenselijk", getuigt Eefje Vanderlinden bij "De inspecteur" op Radio 2. 

Tot twee jaar geleden was bezoek in ziekenhuizen een evidentie, maar de coronapandemie veranderde dat. Opeens was het niet meer mogelijk om dagelijks langs te gaan bij een geliefde die geopereerd werd of een ongeval kreeg.

Nu de pandemie afgezwakt is, versoepelen ziekenhuizen stapsgewijs hun bezoekregeling. Maar dat gebeurt niet overal op dezelfde manier. In het ene ziekenhuis is bijgevolg meer bezoek toegelaten dan in het andere. Zeker voor terminale patiënten en hun familie kan een beperkte bezoekersregeling zwaar zjin om te dragen.

Mentaal enorm zwaar

Daarover getuigde Eefje Vanderlinden vandaag bij "De inspecteur" op Radio 2. "Mijn mama verbleef zeven weken lang in het UZ Gasthuisberg in Leuven. Ze kreeg er te horen dat ze niet meer kan genezen", vertelt ze. "Drie weken lang lag mama op de afdeling intensieve zorgen. Toen mochten we elke dag een uur langsgaan. Daarna verhuisde ze naar een gewone kamer op de longafdeling, en werd het bezoek beperkt tot amper drie keer een uur per week.”

Eefje vindt drie uur per week veel te weinig. En dat is niet alles. “Er mochten ook maximaal twee mensen bij mama. Eén van die twee moest ook altijd dezelfde zijn. Dat was mijn papa. Mijn broer en ik moesten dus afwisselen om mama te zien. Bij moeilijke gesprekken moest één van ons zelfs op de gang wachten.”

Mijn broer en ik moesten dus afwisselen om mama te zien. Bij moeilijke gesprekken moest één van ons zelfs op de gang wachten

Eefje Vanderlinden

Eefje snapt dat er afspraken nodig zijn, maar ze pleit ook voor meer menselijkheid. "Mijn mama lag op een tweepersoonskamer. Ik begrijp dat je dan moet afspreken met de familie van die andere patiënt. Maar waarom is er geen uitzondering voor terminale patiënten? Zodat zij elke dag bezoek kunnen krijgen? Want als je maar drie uur per week bezoek krijgt, duren de dag wel héél lang." 

Beluister hier de getuigenis van Eefje Vanderlinden:

Bezoek moet basisrecht zijn

Het Vlaams Patiëntenplatform kreeg de voorbije jaren ook klachten over de bezoekregeling. "De regels voor bezoek in ziekenhuizen waren tot voor corona een evidentie. De pandemie heeft aangetoond dat we moeten waken over dat recht", zegt woordvoerder Thomas Deloffer. 

Het Vlaams Patiëntenplatform pleit ervoor om het bezoekrecht mee op te nemen in de Wet Patiëntenrechten. "Die wet bestaat in 2022 precies twintig jaar”, zegt Deloffer. “Er zijn acht basisrechten voor elke patiënt, maar het recht op bezoek valt daar niet onder."

Bij het opstellen van de wet twintig jaar geleden, was bezoek een evidentie. Maar in tijden van crisis komt dat recht onder druk te staan. Volgens Deloffer zijn er al stappen gezet om het bezoekrecht op te nemen in de wet. "We hebben de zorgen over bezoekrecht al aan de sector laten weten in een officieel rapport. We kaarten het ook aan op het grote symposium op 24 mei. Dat organiseren we naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de Wet Patiëntenrechten."

Covid is nog niet voorbij

De Inspecteur belt naar aanleiding van het verhaal van Eefje ook naar andere ziekenhuizen. Uit die rondvraag  blijkt dat veel ziekenhuizen intussen flexibeler omspringen met bezoek voor terminale patiënten. Er zijn vaak minder beperkingen, behalve dan misschien in het aantal bezoekers dat op de kamer toegelaten wordt. 

Waarom blijft het UZ Leuven dan zo streng? "We houden zoveel mogelijk rekening met het welzijn van de patiënt, maar de corona-epidemie is bij ons nog niet voorbij”, zegt woordvoerder Fran Herpelinck. "Er liggen op dit moment nog meer dan honderd coronapatiënten in het ziekenhuis." 

Soms moeten we creatief zijn, maar we zorgen ervoor dat de familie altijd waardig afscheid kan nemen

Fran Herpelinck - woordvoerder UZ Leuven

Die patiënten liggen niet meer allemaal op één Covid-afdeling. Dat zorgt er volgens Herpelinck voor dat elke afdeling voorzichtig blijft. "De Covid-patiënten komen binnen voor een andere ingreep en testen positief op Covid-19. We willen iedereen zo goed mogelijk beschermen, dus we kunnen nog niet alle regels loslaten.”

"Maar het ziekenhuis probeert zo soepel mogelijk om te springen met de algemene regels", benadrukt Herpelinck. “We bekijken patiënt per patiënt wat er mogelijk is. Een menselijk levenseinde staat voor ons sowieso op eerste plaats. Soms moeten we creatief zijn, maar we zorgen ervoor dat de familie altijd waardig afscheid kan nemen.”

Meest gelezen