Jonas Roosens

Schoonvader Julie Van Espen gaat LO-leerkrachten opleiden zodat meisjes op school kunnen leren om zich te verdedigen

Peter Huyge, de schoonvader van de vermoorde studente Julie Van Espen, gaat leerkrachten lichamelijke opvoeding opleiden zodat zij weerbaarheidscursussen kunnen geven aan scholieren. Met zo'n weerbaarheidscursus kunnen meisjes in het middelbaar onderwijs verschillende technieken aanleren om zich te verdedigen tegen seksuele agressie. 

Exact drie jaar na de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen introduceert Peter Huyge met vzw Pioen het idee om weerbaarheidscursussen aan te bieden aan leerkrachten lichamelijke opvoeding. “In de tweede en derde graad van het middelbaar zijn meisjes oud genoeg om dit aan te leren en stilaan stappen in de wereld te zetten”, vindt Huyge. 

Slechts enkele weken na de moord op Julie Van Espen richtte Huyge vzw Pioen op. Door gratis lessen zelfverdediging aan te bieden, verzet de organisatie zich tegen seksueel geweld. De vzw biedt zijn lessen al enkele jaren aan via de Universiteit van Antwerpen en geeft ook stages in samenwerking met verschillende gemeenten. Naast deze gratis lessen wil Pioen binnenkort ook van start gaan met het opleiden van leerkrachten lichamelijke opvoeding. Op deze manier kunnen de weerbaarheidscursussen doorgegeven worden aan middelbare scholieren. 

“Vele scholieren treden dra de studentenwereld in, waarbij er een grote vrijheid ontstaat met alle leuke zaken die erbij komen kijken, maar ook de gevaren." 

Peter Huyge, oprichter vzw Pioen

Weerbaarheidscoaching gaat volgens Huyge net iets verder dan de klassieke zelfverdedigingslessen. Tijdens de cursussen van Pioen ligt de focus niet enkel op het aanleren van specifieke zelfverdedigingstechnieken. De vzw benadrukt ook het belang van assertiviteit en het herkennen van gevaren in je omgeving. “Zo wil Pioen iedere vrouw de nodige handvatten aanreiken om zich te kunnen verdedigen, ongeacht haar leeftijd, conditie of kracht”, klinkt het. 

Pioen is momenteel nog volop bezig met het uitschrijven van de cursus in een leesbaar document. Zo kunnen LO-leerkrachten die de opleiding hebben gevolgd, hier later tijdens hun lessen op terugvallen. De officiële introductie van de opleiding staat gepland op 2 juni, tijdens een netwerkdag voor Vlaamse leerkrachten die georganiseerd wordt op initiatief van de Vlaamse overheid. 

Meest gelezen