Wichelen stelt panel samen van inwoners die advies geven over fusie

Een panel van 24 burgers mag mee kiezen met welke gemeente Wichelen moet fusioneren. Dat heeft burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) beslist. Een deurwaarder zal 24 inwoners uit het bevolkingsregister loten die samen een zogenaamde spiegelgemeenteraad zullen vormen.  

Het fusiedossier van Wichelen ligt al een tijdje moeilijk. Daarom roept burgemeester Kenneth Taylor de hulp in van zijn inwoners . 24 van hen worden uitgeloot door een deurwaarder. Die zal rekening houden met een goede man/vrouwverdeling, verschillende leeftijden en genoeg deelnemers uit elke gemeente. Wichelen zelf en de deelgemeenten Schellebelle en Serskamp. Hoewel dat panel geen eindbeslissing mag nemen, heeft het toch grote invloed vertelt Taylor. "De burgers zullen een onderbouwd advies kunnen geven aan de gemeenteraad. Die zal uiteindelijk de knoop doorhakken, maar het is echt de bedoeling om de keuze zoveel mogelijk bij de spiegelgemeenteraad te leggen". 

Zelf is burgemeester Taylor geen groot voorstander van een samensmelting. "Eerlijk gezegd loop ik niet warm van een fusie. Maar ik hoor overal in de wandelgangen dat die er toch gaat komen, waarschijnlijk zelfs verplicht tegen 2030. We willen alvast het huiswerk gedaan hebben. Je ziet nu in het nieuws dat fusies om politieke redenen worden gekozen. Waar burgemeesters elkaar kennen of van dezelfde partij zijn. Dat lijkt me geen goeie reden. Wij kijken eerder naar wat de beste samenwerking kan zijn. En dan lijkt het me goed om dat aan burgers voor te leggen. Die zijn toch neutraler." 

Wat kiest ons panel?

Radio 2 in Oost-Vlaanderen ging nu al op zoek naar 24 inwoners van Wichelen die vertellen met welke gemeente ze willen fusioneren. De meningen zijn verdeeld. Want heel wat gemeenten passeren de revue. "Lede vooral niet", zegt een voorbijganger. "Maar Berlare bijvoorbeeld. Dat zou goed zijn want daar zit Karel De Gucht!" Ook een andere wandelaar ziet Berlare helemaal zitten. "Daar zit een goeie burgemeester en er zijn veel mogelijkheden zoals de sporthal. Van mij mag dat zeker." Daar is een andere man het helemaal niet mee eens. "We zijn met Serskamp en Schellebelle al groot genoeg!" Nog een andere inwoner past ook liever voor de fusie. En al zeker voor één met Lede.  "Dat is veel te groot, en dan gaan we alleen maar moeten betalen." 

Wat de 24 officiële panelleden van de spiegelraard zullen adviseren, is dus nog afwachten. 

Meest gelezen