Zeepreventorium in De Haan wil kinderen met overgewicht ook na hun verblijf beter opvolgen

Het Zeepreventorium in De Haan wil kinderen met overgewicht die er verbleven hebben beter opvolgen wanneer ze terug thuis zijn. Hoe dat moet zal door een werkgroep onderzocht worden. Een goede opvolging is belangrijk, zegt psychologe An Vincke,  om te voorkomen dat de kinderen in hun oude gewoontes hervallen.

In België kampt 1 op de 4 kinderen tussen 5 en 9 jaar met overgewicht. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, die obesitas in heel Europa bestudeerd heeft. In het Zeepreventorium in De Haan begeleiden ze kinderen en jongeren met obesitas naar een gezondere levensstijl. "Daarvoor moet je eigenlijk focussen op 3 dingen", zegt psychologe An Vincke. "De voeding, de beweging, maar ook het mentale aspect."

"Het is een probleem dat mensen niet mogen onderschatten en waar ze vroeg aan moeten beginnen", vervolgt Vincke. "Het is ook belangrijk dat je jezelf goed laat omringen, dat je er niet alleen voor staat om het aan te pakken. Wij helpen de jongeren hier op  de juiste weg met kleine doelen, die ze kunnen halen. Maar het is ook belangrijk dat ze na hun opname ook thuis nog goed opgevolgd worden, zodat ze niet in oude gewoontes hervallen. Morgen gaat er bij ons een werkgroep aan de slag om daar op te focussen."

Reality check

De cijfers, die WHO afgelopen week publiceerde, zijn een reality check voor de maatschappij. "Je verwacht niet dat er zoveel mensen overgewicht hebben. Want als je bijvoorbeeld op straat kijkt, zie je niet zoveel mensen die "te dik" zijn. Maar uiteindelijk tonen die cijfers wel iets anders dan we denken", zegt Andrea, die zelf in het Zeepreventorium de strijd aangaat met obesitas. "Zeker de cijfers bij kinderen zijn choquerend, want als je van jongs af aan al problemen hebt met je gewicht, dan kan dat later ook nog meespelen."

Op straat valt het grote aantal mensen met overgewicht niet meteen op, maar de cijfers tonen iets anders
Obesitas-patiënte Andrea

Belang mentaal welzijn

In het Zeepreventorium draait niet alles om gewicht verliezen of afvallen. "We zijn hier in de eerste plaats om onze fysiek te verbeteren. Maar het is ook heel belangrijk dat we ons mentaal oké voelen bij het feit dat we obesitas hebben. Dat is een hele grote en belangrijke stap en daarbij worden we goed begeleid door de opvoeders en een psycholoog. Daarnaast doen we heel veel activiteiten na onze lessen op school. We krijgen dan telkens de keuze tussen 2 dingen. Bijvoorbeeld vandaag is het ofwel 25 kilometer wandelen of een groot duinenspel. We kunnen kiezen wat we het liefste zouden doen of wat we zouden aankunnen", zegt Marthe, die ook verblijft in het Zeepreventorium. 

"Ik heb voor mezelf enkele doelen opgelegd toen ik naar hier kwam", vertelt Julie. "Een daarvan was om verder te kunnen wandelen en langere activiteiten te doen. Daarom dat ik vandaag ook 25 kilometer ga wandelen. We bepalen telkens kleine doelen en dan kan je die op een redelijk korte termijn halen. Zo voel je ook dat je vooruitgang maakt. Het grote doel voor mij is dat ik op het einde van mijn verblijf naar huis in Kruibeke kan fietsen. Dat is een afstand van wel 110 kilometer. En ik ga ook samen met iemand anders van hier en met een opvoeder de dodentocht uitwandelen", zegt Julie vastberaden. 

Radio 2

Meest gelezen