AFP or licensors

Harde aanpak voor Russische olie, banken en staatszenders: EU- Commissie komt met zesde pakket sancties

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft het zesde pakket van Europese sancties tegen Rusland voorgesteld. Met onder meer een boycot van Russische olie en de schrapping van de grootste Russische bank uit het Swift-systeem hoopt de Europese Commissie de oorlog van Rusland een pak moeilijker te maken.

De Europese Commissie heeft, na weken onderhandelen, het zesde sanctiepakket tegen Rusland afgeklopt. Doel is om de druk op Rusland verder op te drijven om de oorlog in Oekraïne te stoppen.  Het pakket bevat volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen 4 grote maatregelen, zo zei ze in een toespraak:

  • De hoge officieren en militairen die verantwoordelijk zijn voor de wandaden in Boetsja en Marioepol komen op de sanctielijst. "Dit is een belangrijk signaal voor alle daders in deze oorlog van het Kremlin: wij weten wie jullie zijn en jullie zullen ter verantwoording worden geroepen."
  • Sberbank, de grootste bank van Rusland, zal uit het financiële Swiftsysteem worden gegooid. Datzelfde lot is ook twee andere Russische banken beschoren. "Zo raken we banken die cruciaal zijn voor het Russische financiële systeem en Poetins mogelijkheid om verder vernieling te zaaien."
  • Drie grote Russische staatszenders zullen uit de Europese ether worden gehaald. "We hebben deze tv-kanalen geïdentificeerd als spreekbuizen die Poetins leugens en propaganda agressief versterken", aldus von der Leyen. "We mogen hen geen podium meer geven om die leugens te verspreiden."
  • De import van Russische olie wordt binnen dit en 8 maanden verboden in Europa. Over 6 maanden zou er een invoerverbod komen voor ruwe olie, 2 maanden later ook voor olieproducten. 

Bekijk hier wat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt over de sancties:

Videospeler inladen...

"Met al deze stappen zorgen we ervoor dat de Russische economie niet meer kan diversifiëren en moderniseren", klinkt het fors. "Poetin wilde Oekraïne van de kaart vegen. Hij zal daar duidelijk niet in slagen. Integendeel: Oekraïne is in eenheid opgestaan. En zijn eigen land, Rusland, zinkt nu weg."

Steun en heropbouw

Von der Leyen benadrukt dat de Europese Commissie ook Oekraïne wil blijven steunen als de oorlog zou eindigen. "De eerste stap is onmiddellijke economische steun, om Oekraïne te helpen met de gevolgen van de oorlog. Bovenop de steun die we al gegeven hebben, stellen we voor om alle importtaksen op Oekraïense producten voor een jaar op te schorten."

Het bruto binnenlands product van Oekraïne - de totale waarde van geproduceerde goederen en diensten in het land - zou dit jaar kunnen krimpen met 35 tot 40 procent. Het land heeft volgens het IMF 5 miljard euro per maand nodig om het land draaiende te houden. De VS heeft daarvoor al steun aangekondigd. "Wij, Europa, moeten ook ons deel doen", vindt von der Leyen.

Bovendien moet Oekraïne na de oorlog heropgebouwd worden. Von der Leyen ziet daarin een belangrijke taak voor Europa, "om van Oekraïne een aantrekkelijke bestemming te maken voor buitenlandse investeringen". "Uiteindelijk zal dat het pad effenen voor de toekomst van Oekraïne binnen de EU."

Beluister hier wat Ursula von der Leyen zei over de steun aan Oekraïne:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de integrale mededeling van EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen:

Videospeler inladen...

HERBEKIJK - VRTNWS Live over het zesde pakket sancties en steunmaatregelen met als gast in de webstudio Leen De Witte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen