David rozing

Vlaams-Brabant telt 16 procent meer starters in 2021: "Negende jaar op rij een grand cru- jaar"

2021 was een absoluut topjaar op vlak van beginnende zelfstandigen. Maar liefst 14.013 mensen begonnen in Vlaams-Brabant en Brussel een eigen zaak, goed voor een stijging met 16,10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het is al het negende jaar op rij dat het aantal starters in de provincie stijgt, waarmee Vlaams-Brabant en Brussel zich onderscheiden van de andere provincies. 

“Het feit dat de starterscijfers in onze provincie jaar na jaar stijgen, weerspiegelt niet alleen de troeven en het potentieel van onze regio maar ook de grote ondernemersspirit die er heerst", zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. "Beginnende zelfstandigen zijn een hefboom voor andere activiteiten en nieuwe werkgelegenheid. Het is daarom bijzonder belangrijk om hen voldoende te ondersteunen zodat hun overlevingskansen stijgen. Overleeft een startende onderneming de eerste vijf jaar, dan daalt de kans op stopzetting aanzienlijk.”

Immobiliën en medische beroepen

Net als de voorbije jaren zijn de starters vooral actief binnen de dienstensector. Het gaat voornamelijk om zakelijke diensten en immobiliën. De tweede grootste groep starters zijn de vrije beroepen, daarin zijn de medische beroepen het sterkst vertegenwoordigd. Dat alles gevolgd door nieuwe starters binnen de bouw en detailhandel. "De groei binnen de kleinhandel is vooral op te tekenen door de handel via postorderbedrijven en internet", zegt UNIZO. "Vaak zijn dit geen nieuwe starters, maar gaat het om een uitbreiding van bestaande activiteiten via een ander ondernemingsnummer."

Meest gelezen