Akkervogels doorkruisen plannen  windmolens in Boutersem en Tienen: minister Demir weigert aanvraag

Er mogen geen zes windmolens gebouwd worden langs de E40 in Tienen en Boutersem. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde de aanvraag hiervoor. Daarmee komt ze tegemoet aan de 500-tal ingediende bezwaarschriften. 

De energiebedrijven Storm en Elicio wilden zes windturbines, van maximum 122 meter hoog, bouwen langs de E40 in Boutersem en Tienen.

Maar tegen die plannen werden heel wat bezwaarschriften ingediend. In Tienen waren dat er 193, in Boutersem 296. Vooral de geluidsoverlast die de windmolens met zich zouden meebrengen, bovenop het al bestaande omgevingslawaai van de E40, de hogesnelheidstrein en de overvliegende militaire toestellen, kwam meermaals in de bezwaarschriften aan bod. Maar ook de hinder door slagschaduw, de impact op het landschap en de milieu- en natuurschade kwamen in de bezwaarschriften naar boven.

Beschermen vogels

Maar de uiteindelijke weigering van de aanvraag heeft vooral te maken met de akkervogels in de buurt. De zes windturbines zouden namelijk geplaatst worden in een gebied dat belangrijk is voor deze vogels. "Daar zitten heel wat beschermde akkervogels zoals de ringmus en de grauwe gors", zegt schepen Ine Tombeur uit Tienen (N-VA). "En die grauwe gors is beschermd door Vlaanderen sinds 2010. Waardoor minister Zuhal Demir beslist heeft om de bouw van de windmolens daar te weigeren." 

 Er zijn betere locaties om windmolens van 200 meter te plaatsen

Ine Tombeur, schepen in Tienen (N-VA)

En dus komen er voorlopig geen windmolens langs de E40 in Boutersem en Tienen. "Hernieuwbare energie is belangrijk", zegt schepen Ine Tombeur (N-VA). "Alleen was de locatie voor windmolens langs de E40 niet meteen de juiste. Er zijn beter plaatsen om zo'n grote windturbines te plaatsen." 

Het energiebedrijf Storm laat intussen weten de weigering van de minister grondig te bekijken en gaat ook onderzoeken wat er eventueel wel mogelijk is op die locatie. 

Meest gelezen