Radio 2

20 en 30 jaar cel voor doodslag op Genkse Luana

Na ruim drie uur beraadslagen is Emrah T. (35) veroordeeld tot 30 jaar cel en 5 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor de doodslag op zijn 24-jarige ex, Luana R. uit Genk. Anastasia N. (27), de toenmalige vriendin van Emrah, kreeg voor haar aandeel 20 jaar cel.

Het ex-koppel was op 5 juni 2017 betrokken bij de doodslag op Luana, die door messteken om het leven werd gebracht. Luana was vergezeld van haar dochtertje van 3,5 jaar oud en van haar toenmalige vriend Raf. Luana incasseerde vijf steekletsels, waarvoor een keukenmes met een lemmet van 8,5 centimeter was gebruikt.

Dat mes was vanop het appartement van Anastasia meegenomen. Emrah bracht de fatale messteek in de borstkas van Luana toe waarbij het hartzakje geraakt werd en de grote lichaamsslagader aangesneden werd. Dat leidde tot massaal inwendig bloedverlies, waarna Luana binnen vijftien tot dertig seconden aan haar verwondingen bezweek.

Luana R.
© Radio 2

"Antisociale persoonlijkheidsstoornis"

Bij Emrah T. werden geen verzachtende omstandigheden in de weegschaal van Vrouwe Justitia gelegd. Voor de strafmaat werd gekeken naar het leed dat door zijn gedrag werd toegebracht aan familie en vrienden van Luana en in de eerste plaats aan haar dochtertje. 

"Er is door Emrah buitenproportioneel geweld gebruikt. Hij is al eerder veroordeeld voor onder meer een geweldsdelict. Volgens gerechtsdeskundigen is zijn persoonlijkheid van het antisociale type. Hij duwt zich in een slachtofferrol en onderlijnt zijn goedheid. Een van zijn  persoonlijkheidskenmerken werd omschreven als kinderlijk. Hij heeft een grandioos zelfbeeld en worstelt met autoriteit. Hij heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Er zijn behandelmogelijkheden, maar de slaagkansen worden somber ingeschat. Er is sprake van recidivegevaar. In zijn gedrag is hij manipulatief. Ondanks voorgaande veroordelingen heeft hij opnieuw zwaar normoverschrijdend gedrag gesteld. Ondanks hulpaanbod is de maatschappelijke gevaarlijkheid alleen maar toegenomen bij T.", zei voorzitter Dirk Thys bij de voorlezing van het arrest over de strafmaat.

Blanco strafblad

Bij zijn toenmalige ex-vriendin Anastasia werd rekening gehouden met haar blanco strafblad en het feit dat ze sinds haar vrijlating geen nieuwe feiten pleegde. "Ze lijkt haar leven op een positieve wijze te heroriënteren. Er is bij haar sprake van beginnend schuldinzicht, want ze heeft zich op dit proces meermaals verontschuldigd. Qua persoonlijkheid is er bij haar immaturiteit vastgesteld. In de relatie met Taskiran had ze een ondergeschikte rol, maar dit alles doet geen afbreuk aan haar verantwoordelijkheid in de feiten", aldus voorzitter Thys. 

Emrah T. zelf gaf geen krimp bij het horen van zijn straf. Vanuit de zittingszaal klonk een opgeluchte "yes", toen tegen hem de maximumstraf werd uitgesproken. Ook Anastasia vertoonde geen reactie bij de uitspraak.

Meest gelezen