Foto genomen op 4 mei.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Oekraïense leger gaan gevechten in Azovstaalfabriek voort, ondanks aangekondigd staakt-het-vuren

Volgens het Oekraïense leger gaan de gevechten in de Azov-staalfabriek in de belegerde stad Marioepol voort. Het Russische leger verklaarde gisteren dat er vanaf 8 uur vanmorgen een staakt-het-vuren zou komen, zodat er mensen kunnen worden geëvacueerd. Volgens Rusland wordt dat staakt-het-vuren wél gerespecteerd.

De Oekraïense stad Marioepol is bijna volledig in handen van het Russische leger. Alleen de gigantische Azovstaalfabriek is nog in Oekraïense handen. Daar proberen nog zo'n 2.000 militairen stand te houden. Er zouden ook nog zo'n 200 burgers zich schuilhouden in de kelders van de fabrieken.

Gisteravond verklaarde Rusland dat er op 5, 6 en 7 mei een staakt-het-vuren zal zijn van 8 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds. Zo zouden de nog aanwezige burgers de fabrieken kunnen verlaten. Ze zouden worden geëvacueerd naar Russisch of Oekraïens grondgebied, aldus het Russische ministerie van Defensie.

Vanmorgen was bij de Oekraïense militaire staf te horen dat de fabrieken toch zouden worden beschoten door het Russische leger. Die berichten zijn voorlopig niet te verifiëren en het is ook niet duidelijk hoe laat de beschietingen plaatsvonden.

Rusland ontkent de berichten en zegt dat het staakt-het-vuren wel degelijk wordt gerespecteerd. "De humanitaire corridors functioneren", reageert een woordvoerder van het Kremlin.

De Azovstaalfabriek wordt al wekenlang bestookt, maar pas de afgelopen twee dagen zijn Russische grondtroepen de fabriek binnengetrokken. De commandant van het Azovregiment, dat zich in de fabriek verschanst heeft, deed gisteren zijn verhaal op de berichtenapp Telegram:

Videospeler inladen...

De situatie blijft ook gespannen op andere plekken aan het front, in het oosten en zuiden van Oekraïne. In Donetsk zouden de Oekraïense troepen zwaar bestookt worden met artillerie en vanuit de lucht. Het Russische leger probeert opnieuw aanvallen te lanceren op de steden Liman, Popasna en Severodonetsk, maar volgens Kiev konden de Oekraïners die aanvallen afslaan. 

Charkov, de tweede stad van Oekraïne, zou dan weer stilaan onbereikbaar worden voor het Russische leger. "Oekraïense strijdkrachten zijn daar nu dorp na dorp aan het bevrijden in die regio", weet Rudi Vranckx, die onderweg is naar Charkov. "De stad zou ook stilaan buiten het bereik zijn van Russische artillerie."

Beluister het gesprek met Rudi Vranckx in "De ochtend" over de gevechten en de evacuaties uit Marioepol:

Vannacht maakte de Oekraïense president Volodimir Zelenski bekend in een videoboodschap dat 344 mensen konden worden geëvacueerd uit Marioepol (maar wellicht niet uit de fabrieken) en elders uit het zuiden van het land. Ze werden met een colonne overgebracht naar de regio Zaporozje.

President Zelenski afgelopen nacht over de evacuaties uit Marioepol:

Videospeler inladen...
Een colonne met vluchtelingen uit onder meer Marioepol komt toe in Zaporozje.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen