Frederik Thoelen

BEKIJK: spelende dassen in Diepenbeek

In het noorden van Diepenbeek heeft een bioloog mooie beelden kunnen maken van een familie dassen. De das was enkele decennia geleden bijna uitgestorven in Limburg. Maar dankzij een beter natuurbeheer doet de populatie het weer beter. Ze komen nu ook voor buiten Voeren en Haspengouw. 

Bioloog en filmmaker Frederik Thoelen kon met een wildcamera prachtige beelden maken aan een dassenburcht in het noorden van Diepenbeek, met vier jongen. "Het is echt prachtig om ze te zien spelen", glundert hij. "Normaal volg ik de dassen in de Voerstreek, maar omdat er nu ook een burcht is in Diepenbeek vlak bij mijn huis, heb ik daar ook een wildcamera gehangen. Elke week ga ik eens kijken. Het is altijd spannend, om te zien of de camera er nog hangt. En om te zien wat er op de beelden staat."

Videospeler inladen...

De meeste dassen komen nog altijd voor in Voeren en Haspengouw, maar de dieren veroveren stilletjes aan meer terrein. "Er komen er nu ook al voor in Diepenbeek, en zelfs in Maasmechelen en Tienen", vertelt Jos Reekmans van de dassenwerkgroep in Limburg. We hebben intussen weet van zo'n 500 dassenburchten in Limburg, waarvan 100 in Voeren en zo'n 350 in Haspengouw." Maar ook in Noord-Limburg zijn al verschillende dassen gespot, vult Thoelen aan. "Maar die zijn vanuit Nederland naar onze provincie gekomen."

Toch is het niet allemaal goed nieuws. Dit voorjaar zijn er al 90 dassen doodgereden in Limburg.

Beluister hier het gesprek met bioloog en filmmaker Frederik Thoelen:

Meest gelezen