Nooit eerder werd zoveel geleend voor woningen, maar aantal aanvragen voor nieuwe leningen voorspelt afkoeling

De oververhitte woningmarkt vertoont een nieuw teken van afkoeling: terwijl er in de eerste drie maanden van dit jaar een recordbedrag van 11 miljard euro werd geleend om woningen te kopen, is het aantal aanvragen voor nieuwe woonleningen gevoelig gedaald: 8,5 procent minder dan in het eerste trimester van vorig jaar. "Dit zou kunnen wijzen op een toekomstige stabilisering of daling", zegt Ivo Van Bulck van de Beroepsvereniging van het Krediet.

De huizenprijzen swingen nog altijd ongezien de pan uit. De gevolgen daarvan zien ze ook duidelijk bij de banken: in de eerste drie maanden van dit jaar is het gemiddelde bedrag dat geleend werd voor een woning gestegen tot 196.000 euro

“Dat flirt met de grens van 200.000 euro”, stelt Isabelle Marchand van bankenkoepel Febelfin met ons vast. Wat de woordvoerster vooral opvalt is dat het ontleende bedrag in de laatste drie jaar steil de hoogte is ingegaan. “Je ziet dat dat op drie jaar tijd met 23 procent is toegenomen.” 

Als je weet dat er in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 68.000 hypothecaire leningen (4,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar) werden afgesloten voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning, kom je in totaal op een bedrag van meer dan 11 miljard euro aan nieuwe leningen uit. Dat is maar liefst 17 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar en een absoluut recordbedrag voor een eerste trimester.

Minder aanvragen

Tegelijk ziet het ernaar uit dat de piek stilaan bereikt is. Want terwijl er voor een recordbedrag aan woonleningen werd afgesloten, is het aantal aanvragen voor nieuwe woonkredieten in dezelfde tijdspanne gedaald

Er werden 108.000 kredietaanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 19 miljard euro; dalingen met respectievelijk 8,5 en 4 procent tegenover een jaar eerder. 

Volgens Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, kan dit op een kentering wijzen: een stabilisering of een daling van het aantal woonkredieten dat wordt aangegaan. 

“Als we nu zien dat het aantal aanvragen daalt, geeft dat meestal al een goede indicatie voor het aantal kredieten dat uiteindelijk verstrekt zal worden”, vult Isabelle Marchand van Febelfin aan. Welke impact dit zal hebben op de woningprijzen, is nog af te wachten.

John Romain van leningadviseur Immotheker-Finotheker verwacht dat we dit jaar naar een daling van 10 procent zullen gaan ten opzichte van vorig jaar, van het aantal woonleningen. Zelf zag hij vooral in januari en februari een relatieve dip in het aantal aanvragen voor nieuwe kredieten. “Dat verklaar ik door een serieuze afwachtende houding van kandidaat-kopers”, aldus Romain. 

In de maanden maart en april zag Romain zelf dan weer een sterke stijging van het aantal aanvragen. “Om de eenvoudige reden dat mensen een enorme stijging van de rentes verwachtten. Daarom zijn ze snel naar de bank beginnen te hollen.” Romain vermoedt daarom dat het aantal aanvragen in maart fors gestegen moet zijn.

Romain stelt vast dat de hypotheekrentes de afgelopen tijd zowat verdubbeld zijn. “Op een looptijd van 20 jaar is de vaste rente ongeveer van 1,20 naar 2,40 procent gegaan.” En hij verwacht dat de rentes nog zullen blijven stijgen, vooral voor leningen op een looptijd van 20 jaar, maar minder voor leningen op 25 en 30 jaar. “Daar zijn de rentes al aan het plafonneren.” 

Tegelijk relativeert Romain de rentestijgingen. “We zitten nog altijd met de laagste rentes ooit. Als je het historisch bekijkt, zal je zien dat we in 1993 bijvoorbeeld nog aan 9 procent zaten. Vandaag zitten we met rentes tussen de 2,20 en 2,50 procent. De prijzen zijn inderdaad redelijk wat gestegen, maar historisch gezien zijn de rentes nog altijd laag.”

Bij ons is het “vooral de onzekerheid over de inflatie en de oorlog in Oekraïne die mensen doet aarzelen”, zegt John Romain in “Terzake”, in het licht van de rentestijging in de VS.

Videospeler inladen...

Niet alle leningen gestegen

Als we dieper in de cijfers duiken, zien we niet bij alle soorten woonleningen een stijging. Het zijn voornamelijk de kredieten voor de aankoop van een woning die in de eerste drie maanden van dit jaar een sterke stijging gekend hebben: 16,5 procent meer dan in het eerste trimester van vorig jaar. 

Ook de kredieten voor de aankoop van een woning mét verbouwing hebben een aanzienlijke stijging gekend: +7 procent, terwijl de stijging van het aantal leningen voor de bouw van een woning beperkt bleef tot 2 procent.

Daartegen staat een sterke daling bij de kredieten die louter bedoeld zijn voor de renovatie van een woning of kredieten voor “andere doeleinden” , zoals de aankoop van een bouwgrond of een garage: - 22,3 procent. Het aantal kredieten voor de renovatie van een woning kende eveneens een daling: - 10 procent. 

Mogelijk worden mensen afgeschrikt door de sterk gestegen prijzen van bouwmaterialen en mogelijk wordt louter renoveren hierdoor ook uitgesteld. Dat zien we ook bij de leningen voor de bouw van een woning: daarbij is het ontleende bedrag 24,6 procent gestegen, tot 210.000 euro. Omgerekend is dat een toename van 41.500 euro sinds begin 2019, voor het begin van de coronacrisis dus.

Meest gelezen