Sporza-journalist Eddy Demarez weer aan de slag als commentator: "Toegeven dat je fout hebt gemaakt, verrijkt je leven"

Sporza-journalist Eddy Demarez gaat morgen opnieuw aan de slag als presentator en commentator. Dat heeft hij gezegd in een interview met Linde Merckpoel dat verschenen is op VRT NU. Hij blikt ook voor het eerst terug op zijn ongepaste uitlatingen over de Belgian Cats en de turbulente periode die daarop volgde. "Ik heb iets gedaan met mijn fout. En dat vind ik het belangrijkste."

Het gebeurde meteen na afloop van de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars, die op het Facebook Live-kanaal van Sporza in augustus vorig jaar te volgen was. Toen deed Eddy Demarez een aantal ongepaste uitlatingen over de geaardheid, het uiterlijk of de naam van de speelsters van de Belgian Cats, de nationale basketbalploeg. Wat hij niet vermoedde, was dat het videokanaal nog openstond en iedereen kon meeluisteren.

Demarez stond een tijdlang op non-actief en was sindsdien niet meer op het scherm te zien of te  horen. De voorbije maanden werkte hij achter de schermen. De redactie van Sporza startte samen met hem een werkgroep "vrouwensport en diversiteit" op, waarvoor ze verschillende sporters wisten te engageren. Hij bood zijn excuses aan bij de Belgian Cats en zat ook samen met de Red Flames (red. voetbal) en de Red Panthers (red. hockey).

Je kunt duizend keer sorry zeggen, maar dat maakt het niet oké

Eddy Demarez

In een interview met Linde Merckpoel op VRT NU blikt hij voor het eerst terug op de voorbije maanden. "Stel je voor dat je aan de koffiemachine staat te roddelen en de persoon waarover je het hebt, staat plots achter je. Dat gevoel, maar dan maal een miljoen of drie", legt hij de schaamte uit die hij ervaren heeft. "Ik heb er geen excuus voor. Je kunt duizend keer sorry zeggen, maar dat maakt het niet oké. Noem het normvervaging in humor of hersenloze cafépraat: er is geen excuus voor."

BEKIJK - "Ik kan alleen maar mijn best doen om uit de fout die ik gemaakt heb, iets goed te creëren":

Videospeler inladen...

De eerste drie maanden is hij naar eigen zeggen zijn huis niet uit geweest. "Ik ben niet naar de bakker, de beenhouwer of de supermarkt geweest", vertelt hij. "Ik ben zelfs een paar keer naar het buitenland gevlucht."

Iemand in de ogen kijken, sorry zeggen, toegeven dat je een fout hebt gemaakt, dat verrijkt je leven

Eddy Demarez

"Ik ben ook naar de psycholoog gegaan", gaat hij verder. "Het heeft drie maanden geduurd vooraleer ik zoiets had van: ja, nu wil ik er terug aan beginnen. En ik wilde niet alleen maar 'sorry' zeggen, maar ook iets creëren waar iedereen beter van wordt."

"Het was heel confronterend, maar het waren tegelijk warme gesprekken", zegt hij - duidelijk ontroerd - over zijn gesprek met de Belgian Cats. "Iedereen maakt fouten. Iemand in de ogen kijken, sorry zeggen, toegeven dat je een fout hebt gemaakt, dat verrijkt je leven. Dat maakt van een slechte mens geen goede mens. Ik was geen slechte mens. En ik ben nu geen goede mens. Maar ik heb wel iets gedaan met mijn fout. En dat vind ik het belangrijkste."

BEKIJK – "Ik heb de Belgian Cats nooit bewust willen kwetsen":

Videospeler inladen...

Demarez is "trots" dat Sporza na de hetze een nieuwe werkgroep vrouwensport en diversiteit heeft opgericht, met onder meer ex-basketbalster Ann Wauters en voetballer Cyriel Dessers, en dat hij daar een groot aandeel in heeft. "We brengen een aantal mensen uit de sport samen, met een ruime diversiteit, en luisteren naar elkaar", zegt hij daarover. "Wat kunnen we doen om onze verslaggeving te verbeteren? Het gaat niet alleen over meer, maar ook over beter."

Terug naar het scherm

De VRT-directie meldt in een bericht dat ze van oordeel is dat Eddy Demarez na het gevolgde traject zijn vroegere taak als sportcommentator weer kan opnemen. De in zijn ongepaste uitspraken geviseerde vrouwen zijn volgens de openbare omroep op voorhand op de hoogte gebracht van zijn comeback naar het scherm.

"Ik heb gezien hoe hard Eddy gewerkt heeft om samen met de Sporzaredactie, tal van bereidwillige sporters en experten dit traject op poten te zetten", zegt Karen Donders, directeur publieke opdracht, talent en organisatie. "We trokken samen belangrijke lessen uit dit verhaal en zetten dit project ook verder."

Vanaf dit weekend zal Demarez weer te zien en te horen zijn op televisie. Komende zaterdag en zondag presenteert hij de play-offs in het hockey. Deze zomer geeft hij ook commentaar bij het EK Voetbal voor vrouwen in Engeland. Nu en dan zal Eddy ook weer het sporthoofdstuk in Het journaal presenteren. "Het voelt als een eerste schooldag", zegt Demarez over zijn terugkeer naar de commentaarcabine.

Meest gelezen